FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

GMO riže zagadila rižu namjenjenu ljudskoj hrani u SAD-u!

Bayer-ova pokusna polja GMO riže zagadila rižu namjenjenu ljudskoj hrani u SAD-u!
Tomato_zagreb

Upitna kvaliteta riže porijeklom iz SAD-a! 

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) izvijestilo da je riža iz SAD-a zagađena nelegalnom i genetski modificiranom vrstom riže koja nije prethodno testirana za ljudsku upotrebu. U priopćenju datiranom 18.08.2006., navodi se da je tradicionalna riža dugog zrna kontaminirana GMO rižom uzgajanom na pokusnim poljima između 1998. i 2001. godine.

Priopćenje ne otkriva raširenost zagađenja, niti kako se ona desila. Japan je odmah obustavo uvoz riže.

Prema podacima UN-ove agencije za hranu (FAO), Hrvatska uvozi rižu iz Italije, Tajlanda, Vijetnama, Pakistana, Španjolske i SAD-a, pa postoji mogućnost da je zagađena riža i na našem tržištu. Stoga Zelena akcija upozorava građane da kontroliraju zemlju porijekla na pakiranju. Također pozivamo nadležne institucije da pojačaju kontrolu sumnjivih proizvoda.

Ovo je još jedan dokaz da se čak ni pokusna polja genetički modificiranih usjeva ne mogu dobro kontrolirati, jer dolazi do zagađenja tradicionalnih varijeteta. – kaže Jagoda Munić iz Zelene akcije.  U maloj zemlji, sa malim poljima svaka bi komercijalna proizvodnja GMO usjeva, pa i pokusnih polja mogla nanijeti velike štete zagađujući tradicionalne sorte, te divlje vrste biljaka.

Srećom, Hrvatska je na dobrom putu, jer sve više županija pristupaju Europskoj kampanji “Zona slobodna od GMO-a”, a sljedeći korak je stroža kontrola kako ne bi došlo do eventualnog zagađenja.

Više informacija:


Autor: Zelena akcija

24.08.06. 03:00