FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Izvješće sa akcije i priopćenje

Aktivistička grupa Zelene akcije je ovog jutra posjetila zagrebački ured agro-kemijske i GMO tvrtke Syngenta, da bi položili cvijeće u znak sjećanja na Valmira Motu de Olivieru (člana brazilskog „Pokreta poljodjelaca bezemljaša“) koji je ubijen 21. 10. od unajmljenih pripadnika osiguranja, tokom zauzimanja Syngentinog polja sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Santa Terezi do Oeste, Parana, Brazil.
Za_syngentaakcija_20071109_003

Aktivistička grupa Zelene akcije je ovog jutra posjetila zagrebački ured agro-kemijske i GMO tvrtke Syngenta , da bi položili cvijeće u znak sjećanja na Valmira Motu de Olivieru (člana brazilskog „Pokreta poljodjelaca bezemljaša“) koji je ubijen 21. 10. od unajmljenih pripadnika osiguranja, tokom zauzimanja Syngentinog polja sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Santa Terezi do Oeste, Parana, Brazil.

Kratka ceremonija je upriličena na međunarodni dan akcije pokrenut od globalnog pokreta seljaka Via Campesina, kako bi se stavio pritisak na Syngentu da se povuče iz Brazila, također i da bi se odgovorni za ubojstvo priveli pravdi. Slične akcije su se održale širom svijeta u znak potpore aktivistima Via Campesino i u znak sućuti za ubijenog aktivista.

Ujutro 21. listopada 2007. grupa od oko 150 poljodjelaca kojima je oduzeta zemlja zauzeli su pokusno GMO polje, suočavajući se sa četvoricom naoružanih zaštitara, koji su se potom udaljili. Nakon nekoliko sati, prema svjedočenju aktivista, autobus se zaustavio kod ulaza u polje i oko 40 naoružanih zaštitara je izašlo te otvorilo vatru na aktiviste. Mota je ubijen na mjestu iz neposredne blizine, a njegovi kolege Gentil Couto Viera, Jonas Gomes de Queiroz, Domingos Barretos, Izabel Nascimento de Souza i Hudson Cardin su teže ranjeni.

Akcija je napravljena uz suradnju Heinrich Boll Stiftung


Autor: Zelena akcija

08.11.07. 20:00

Za_syngentaakcija_20071109_001 Za_syngentaakcija_20071109_003 Za_syngentaakcija_20071109_002 Za_syngentaakcija_20071109_004
Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Slika 1
+
Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Slika 3
+
Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Slika 2
+
Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Slika 4
+
1 / 4

Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Slika 1