FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

U Dubrovniku održana tribina "Ombla - hrvatski biser svjetske vrijednosti"

U ponedjeljak 14.04. Zelena akcija je u Dubrovniku održala javnu tribinu pod nazivom: ‘Ombla – hrvatski biser svjetske vrijednosti’.
Ombla

Na tribini su sudjelovali hidrolog krša prof. emeritus dr. sc. Ognjen Bonacci, entomolog i speleolog mr. sc. Roman Ozimec te krasolog dr. sc. Ivo Lučić. Tribinu je vodila mr. sc. Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Nakon uvodne prezentcija o hidrologiji Omble, Ognjen Bonacci istaknuo je kako ne smijemo zaboraviti da se veliki dio sliva Omble nalazi u drugoj državi, te kako još uvijek nisu poznate granice njegove granice. U smislu projekta HE, Bonacci je istaknuo kako nema garancije da gradnja HE neće dovesti do prelijevanja rijeke. Rekao je kako u početku nije bio protiv projekta, ali je promijenio mišljenje nakon niza istraživanja koje je proveo.

Roman Ozimec je iznio podatke o bioraznolikosti rijeke Omble, posebno istaknuvši neke endemske vrste riba i kornjača. Dodao je kako je Dubrovačka republika znala brinuti o Ombli te naveo neke odredbe kojima se kažnjavalo sve koji su ugrožavali rijeku.

Ivo Lučić je u svom izlaganju naglasak stavio na kulturnu i prirodnu baštinu Rijeke dubrovačke, a Studiju utjecaja na okoliš HE Ombla ocijenio je kao falsifikat. Optužio je HEP kao ulagača da je namjeravao sakriti problematične činjenice iza pozitivnih, te da je zanemario dokument koji dokazuje da će projekt imati negativan utjecaj na vrste koje tu žive.

Prezentacije s tribine:

Ognjen Bonacci

Roman Ozimec

Ivo Lučić


23.04.14. 16:53