FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

TE „Plomin C“ bit će neisplativa – izbjegnimo tuđe pogreške! Priopćenje

Razvijene države sve više napuštaju korištenje ugljena kao energenta u termoelektranama (TE), kako zbog negativnog utjecaja na zdravlje, tako i zbog financijske neisplativosti.
Img_2539_20copy

Upravo to pokazuje i aktualni primjer slovenske TE na ugljen „Šoštanj 6“. Navedena TE je već gotovo izgrađena, a Slovenija ozbiljno razmatra odustajanje od završetka gradnje i puštanja u pogon. Prema nedavno objavljenim proračunima same slovenske Vlade, gradnja TE „Šoštanj 6“ vjerojatno će koštati 1,44 milijarde eura – dvostruko više nego što je originalno bilo predviđeno, a rad ove TE će generirati godišnji gubitak od 50 milijuna eura. Navedeni podaci predstavljaju jasno upozorenje svima koji zagovaraju gradnju novih TE na ugljen.

Danas slovenski parlament održava tematsku sjednicu na kojoj raspravlja o opravdanosti trošenja novca poreznih obveznika zbog izglednih financijskih gubitaka ovog problematičnog projekta. Naime, slovenska Vlada prethodno je ponudila državno jamstvo u iznosu od pola milijarde eura za kredit Europske investicijske banke, što je bio ključan uvjet za realizaciju projekta.

Prije nekoliko dana je i sama slovenska Vlada raspravljala o ogromnim troškovima TE „Šoštanj 6“ te je u jednom trenutku ozbiljno razmatrala mogućnost odustajanja od završetka izgradnje.

Ukoliko je „Šoštanj 6“, koji bi koristio domaći ugljen, neisplativ za Sloveniju, jasno je da će „Plomin C“ na uvozni ugljen biti još neisplativiji. U prilog tome, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz samoga HEP-a, za ulaganje u TE „Plomin C“ gotovo da i ne postoji interes među investitorima. Još jednom upozoravamo Vladu kako je vrijeme da odustane od TE „Plomin C“ te da privuče investicije koje će poboljšati energetsku učinkovitost te povećati korištenje obnovljivih izvora energije.


24.01.14. 14:49