FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Odustanite od TE "Plomin C“ Priopćenje

Danas (10.4.2014.) su Zelene akcija, Greenpeace i Zelena Istra održali prosvjednu akciju ispred Vlade RH, tražeći odustajanje od namjere izgradnje termoelektrane (TE) na uvozni ugljen „Plomin C“. Aktivisti su na Trgu sv. Marka u Zagrebu postavili veliki model ljudskih pluća visine 6 metara, ukazujući time na negativan utjecaj na zdravlje koji bi imala ova TE.
Img_2168

Produljeni natječaj za izgradnju TE „Plomin C“ traje do kraja travnja, a udruge traže od Vlade RH da, kao vlasnik HEP-a, odustane od realizacije ovog štetnog projekta.

Prema analizi troškova po ljude i okoliš termolektrane „Plomin C“, koju je prije godinu dana objavio Greenpeace, onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu, što znači da će, uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, „Plomin C“ statistički biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Prema istoj analizi, „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme i nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

U EU se posljednjih godina sve više napušta izgradnja novih TE na ugljen, ponajprije zbog negativnog utjecaja na zdravlje te neisplativosti. Osim toga, postojeće termoelektrane se zatvaraju. Tako je prije mjesec dana u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije policija zatvorila TE na ugljen nakon sudske odluke utemeljene na podacima o stotinama umrlih i oboljelih zbog rada ove TE. Udruge upozoravaju da bi se sličan scenarij mogao ponoviti i u Hrvatskoj ako dođe do izgradnje TE «Plomin C».

Trenutno se protiv izgradnje TE „Plomin C“ vode barem dva pravna postupka: pred Ustavnim sudom te Upravnim sudom u Rijeci, a od DORH-a smo zatražili i pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom. Aktualni sporovi uglavnom se tiču neusklađenosti prostornih planova i izdanih dozvola. Međutim, nije isključeno da bi se u budućnosti na sudu mogla ispitivati i potencijalna kaznena odgovornost za stotine smrtnih slučajeva koje predviđa Greenpeacova znanstveno utemljena analiza utjecaja Plomina C na zdravlje.

Slike s akcije pogledajte ovdje.

---

Ova akcija je organizirana uz pomoć globalne kampanje Cought4Coal www.facebook.com/cough4coal
Pluća je napravila umjetničko-aktivistička organizacija Tools for Action.


10.04.14. 12:20