FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

EBRD potvrdio odustajanje od HE Ombla Priopćenje

Zelena akcija je zaprimila dopis Europske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se se potvrđuje raskid ugovora s HEP-om o zajmu za gradnju hidroelektrane Ombla. Dopis je odgovor na naše pismo od 14. svibnja, podržano od strane 40-ak hrvatskih i europskih okolišnih organizacija i mreža.
Ebrd-2

Podsjećamo, Istraživanje bioraznolikosti špiljskog sustava Vilina špilja – Izvor Omble je dokazalo kako bi izgradnja HE Omble imala dugotrajne i nepovratne posljedice na ekosustav ovog područja i mogla bi trajno uništiti stanište koje je zaštićeno kao dio buduće europske ekološke mreže Natura 2000 i kao dio postojeće nacionalne ekološke mreže. Iako postoje mjere smanjenja štete za pojedine zaštićene vrste, pozitivni učinak takvih mjera se ne može dokazati, dok za zaštićeno stanište mjere smanjenja štete ne postoje. Istraživanje je dokazalo postojanje 68 vrsta, od kojih je većina endemskih vrsta za Dinaride Hrvatske i BiH, dok su mnogobrojni endemi šireg područja Dubrovnika. Prisutno je čak 14 endema prisutnih samo u špiljskom sustavu Vilina špilja – Izvor Omble.

Kao što smo već rekli, smatramo kako je raskid ugovora jedini mogući ishod kako bi se spriječila nepovratna šteta za prirodu i okoliš za provedbu projekta koji nije ni ekonomski ni sociološki prihvatljiv.

Kako službena politika financiranja EBRDa za Hrvatsku navodi kao prioritete energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, nadamo se da ce HEP konačno razviti kvalitetne projekte u tim sektorima, i natjecati se s njima za buduće zajmove EBRDa.

Tekst dopisa (na engleskom) pročitajte ovdje.


05.06.13. 13:04