FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

CETA: korak unazad za okoliš, globalne nejednakosti i radnička prava

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade koji je Europski parlament danas ratificirao predstavlja korak unazad za riješavanje nekih od najvećih problema s kojima se svijet danas suočava te ni na koji način neće poboljšati živote većine građana u obje regije.
149693

Organizacije koje zastupaju interese civilnog društva, radnika i okoliša sada pozivaju nacionalne parlamente, uključujući i Hrvatski sabor, da blokiraju sporazum, a Europsku uniju da pod hitno izađe s prijedlogom za ravnopravniji, socijalno osjetljiviji i okolišno održiviji trgovinski režim. Ovo nam je potrebno više nego ikad jer bankrotirani model globalizacije koji dovodi do povećanja nejednakosti i doprinosi klimatskim promjenama stvara široko rasprostranjeno nezadovoljstvo na kojem pokušavaju profitirati različiti desni populisti.   

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) stranim investitorima garantira vrlo široka prava, koja im omogućavaju da od vlada zatraže stotine milijuna eura odštete ukoliko iste uvedu socijalne, zdravstvene ili okolišne mjere koje negativno utječu na profite kompanija. Dok se stranim investitorima osiguravaju povlaštena prava, ostatak društva je ostavljen na cjedilu s pravno slabim odredbama o zaštiti radničkih prava, potrošaća i okoliša. 

Nakon današnje ratifikacije u Europskom parlamentu, CETA-u mora ratificirati još 38 nacionalnih i regionalnih parlamenata.


15.02.17. 15:10