FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Priopćenje povodom kaznene prijave Golf and Country Cluba Zagreb Priopćenje

Zelena akcija se oštro protivi legalizaciji bespravno izgrađenih vila na prostoru golf igrališta u Blatu u vlasništvu Golf & Country Cluba Zagreb, jer takav postupak Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva znači legaliziranje devastacije okoliša i pljačke!

Legalizacija devastacije i pljačke Golf & Country Cluba Zagreb, a Zelenoj akciji kazneni progon

Zelena akcija se oštro protivi legalizaciji bespravno izgrađenih vila na prostoru golf igrališta u Blatu u vlasništvu Golf & Country Cluba Zagreb, jer takav postupak Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva znači legaliziranje devastacije okoliša i pljačke! Naime, sve u vezi ovog golf igrališta napravljeno je mimo zakona, pa zahtijevamo najoštrije sankcije za te postupke. Zelena akcija je u travnju 2009. godine prosvjedovala ispred Golf & Country Cluba Zagreb zbog izostanka najavljenog rušenja bespravno izgrađenih vila te nesankcionirane krađe šljunka u vodozaštitnoj zoni nakon čega je Golf & Country Club Zagreb pokrenuo kazneni postupak protiv predsjednika Zelene akcije, Tomislava Tomaševića.

Projekt golf igrališta Golf & Country Cluba Zagreb (GCCZ) najbolje pokazuje sve kriminalne radnje i interese hrvatskih golf investitora te objašnjava zašto je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja ima Zakon o golf igralištima. Hrvatske šume su 2002. godine, nakon odluke Vlade o golf igralištu kao nacionalnom interesu, prodale GCCZ-u državno poljoprivredno zemljište od 88 ha za samo 6.5 HRK/m2 bez javnog natječaja. Iako se po GUP-u Grada Zagreba to područje nalazi u rekreacijskoj zoni bez mogućnosti gradnje (R2), na golf igralištu je izgrađeno 55 luksuznih vila od kojih je 36 prodano po cijeni od 2.400 do 3500 Eura/m2. Zbog ilegalne gradnje, u veljači 2008. godine, gradilište je zatvorila Inspekcija Ministarstva nakon čega je najavljeno uklanjanje ilegalnih objekata. Ni zarada od jeftino kupljenog zemljišta i ilegalno izgrađenih vila, investitorima GCCZ nije bila dovoljna, te je protiv njih u lipnju 2008. godine podignuta optužnica zbog ilegalnog iskopavanja šljunka u vodozaštitnom području, na što je nadležnu inspekciju Zelena akcija upozorila još 2003. godine. Neprihvatljivo je da dvije godine nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva najavilo rušenje bespravno izgrađenih objekata, sada omogućava legalizaciju istih.

Krajem 2008. godine Sabor je u hitnoj proceduri bez javne rasprave donio Zakon o igralištima za golf kojim se, između ostalog, omogućuje i legalizacija bespravne gradnje na golf igralištu u Blatu. Koliko je Zakon skrojen prema interesima Golf & Country Cluba Zagreb pokazuje i odredba da je kao zakonski minimum za povlašteno golf igralište određena veličina od 85 ha, a država je Golf & Country Clubu prodala zemljište veličine 88 ha. Sada Zakon omogućava čak i povećanje golf igrališta u Blatu tj. građevinskog zemljišta za nove vile kroz izvlaštenje privatnih vlasnika okolnih zemljišta i kupnju okolnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta od države i lokalne samouprave koji nemaju drugog izbora nego prodati.

Zelena akcija je o svemu upozorila javnost prosvjednom akcijom na Dan planeta Zemlje 22.04.2009. godine pri čemu je ispred ulaza u GCZZ pas zaštitara GCZZ-a ugrizao snimatelja RTL televizije i aktivista Zelene akcije. Da stvar bude apsurdnija, GCCZ je nedavno podnio kaznenu prijavu protiv  predsjednika Zelene akcije, Tomislava Tomaševića, Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koja je odbačena kao neutemeljena 18.05.2009. godine. Nezadovoljan ovim rješenjem, GCCZ je nastavio privatni postupak 21.09.2009. godine pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog kaznenih djela „nasilničko ponašanje" (KZRH čl. 331. st.1.), „dogovor za počinjenje kaznenog djela" (KZRH čl. 332.) te „uništenje i oštećenje tuđe stvari" (KZRH čl. 222 st.1.).   

Zelena akcija je prošli petak proslavila 20 godina svog postojanja i rada. U svim tim godinama protiv Zelene akcije se nije vodio niti jedan sudski postupak, a trenutno se vode dva sudska postupka zbog dvije prosvjedne akcije. Prekršajni postupak je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nakon prosvjedne akcije u ožujku 2009., a kazneni postupak je nakon prosvjedne akcije u travnju 2009. pokrenula tvrtka kojoj je isto Ministarstvo nedavno legaliziralo bespravnu gradnju.
 

Kontakt:

  • Jagoda Munić, voditeljica kampanje protiv Zakona o igralištima za golf, 098 175690
  • Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253  

25.01.10. 01:00