FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Otvoreno pismo Vladi RH: Ne dozvolite HEPu da se zadužuje za HE Ombla!

Četrdesetak udruga i inicijativa iz cjele Hrvatske je uputilo otvoreno pismo Vladi RH: NE DOZVOLITE HEPu DA SE ZADUŽUJE ZA VISOKORIZIČAN, NEISPLATIV I EKOLOŠKI ŠTETAN PROJEKT HIDROELEKTRANE OMBLA! Tekst pisma pročitajte u nastavku.
Ombla1

Poštovani gospodine Milanoviću, Predsjedniče Vlade RH,

Prije točno mjesec dana, Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia Vam je uputila dopis (26.03.2012., ur.br. 05-03-2012) koji je ostao bez odgovora, a u kojem smo Vas zamolili da zaustavite proces izdavanja dozvola za projekt izgradnje HE Ombla i da odbacite ovaj projekt zbog nedostataka na koje upozorava stanovništvo dubrovačkog područja, stručna javnost, te hrvatske i europske udruge za zaštitu okoliša. Svi ovi stavovi su jasno izneseni na javnoj tribini o HE Ombla koja se održala u Dubrovniku 19. travnja, a koja je okupila više od 250 zainteresiranih građana te predstavnika udruga i struke.

Riješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš za HE Ombla izdano je još 1999. godine, a prema Zakonu o zaštiti okoliša iz 2007.g. takva rješenja prestaju vrijediti u roku od dvije godine od donošenja. Osim što je Studija utjecaja na okoliš stara i loša, želimo upozoriti i da je prilikom njenog donošenja bilo propusta u postupku, kao što je eliminiranje dr.sc. Bonaccija iz Stručne komisije za procjenu studije. Gospodin Bonacci je zbog protivljenja projektu eliminiran iz daljnjeg postupka, a kopiju njegovog dopisa tadašnjoj Vladi RH, smo priložili u našem dopisu od 26.03.2012.

Zbog toga je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo Studiju utjecaja na okoliš za HE Ombla na reviziju kod neovisnih stručnjaka, a najavljeno je kako će rezultati biti poznati javnosti sredinom ožujka 2012. Kako rezultati revizije još uvijek nisu poznati javnosti, molimo Vas da ih objavite, jer je ovo pitanje od javnog interesa.

Napominjemo da ni postupak Procjene utjecaja na prirodu nije još napravljen na što upozoravaju i europski parlamentarci. Naime, članica Europskog parlamenta, Rebecca Harns, je nedavno tražila objašnjenje od Europske komisije kako je Europska banka za obnovu i razvoj uopće mogla odobriti kredit za projekt HE Ombla koji se temelji na staroj studiji utjecaja na okoliš iz 1999. godine, a bez procjene utjecaja na prirodu što nalaže Natura2000 i druga pravna stečevina EU.

Smatramo da Vlada RH ne smije dozvoliti HEP-u da se zadužuje za visokorizičan i neisplativ projekt izgradnje hidroelektrane Ombla. Osim trajne i nenadoknadive štete po prirodu i okoliš, ova će se investicija prelomiti na leđima svih građana Hrvatske u još jednom očekivanom poskupljenju električne energije jer je za ovaj projekt Vlada RH jamac HEP-u za kredit od Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od čak 123 milijuna EUR.

Stoga mi, dolje potpisane organizacije za zaštitu okoliša upćujemo ovaj apel Vladi RH da kao vlasnik HEP-a u najkraćem roku zaustavi projekt izgradnje HE Ombla.

S poštovanjem,

Jagoda Munić
Koordinatorica kampanje

---

Organizacije potpisnice pisma:

 1. Art Radionica Lazareti, Dubrovnik
 2. Bankwatch Network
 3. Baština-udruga primjenjenih umjetnika Konavala
 4. Brodsko ekološko društvo-BED, Slavonski Brod
 5. Divina Natura - Metković
 6. Društvo Domovina, Konavle
 7. Eko Kvarner
 8. Eko-Eko Komin, Komin
 9. Eko-Omblići ,Rijeka dubrovačka, Dubrovnik
 10. Ekološka udruga “Krka”, Knin
 11. Ekološko društvo EKO Oroslavje, Orosavlje
 12. Ekološko društvo Pan, Karlovac
 13. Ekološko turistička udruga Šolta, Šolta
 14. GRADSKI KOTAR KOMOLAC, Dubrovnik
 15. Hrvatsko planinarsko društvo "IMOTSKI", Imotski
 16. Inicijativa Srđ je naš, Dubrovnik
 17. Klub prijatelja Lokruma, Dubrovnik
 18. Lijepa naša za Dubrovačko neretvansku županiju, Metković
 19. Plavi forum (mreža 38 udruga i 5 građanskih inicijativa)
 20. Plavi val, Šibenik
 21. Pravo na grad, Zagreb
 22. Savez ekoloških udruga KZŽ, Zabok
 23. Speleološko društvo "Đula -Medvedica", Ogulin
 24. Speleolosko društvo Velebit, Zagreb
 25. Transparency International Hrvatska, Zagreb
 26. Udruga Baobab, Koprivnica
 27. Udruga Franjo Košćec, Varaždin
 28. Udruga Grad, Dubrovnik
 29. Udruga Kinookus, Dubrovnik
 30. Udruga mladih Orlando, Dubrovnik
 31. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split
 32. Udruga za zaštitu prirode i okoliša "Eleonora", Zagreb
 33. Zagrebački speleološki savez, Zagreb
 34. Zelena akcija, Zagreb
 35. Zelena Istra, Pula
 36. Zelena mreža 042, Varaždinske županije
 37. Zeleni forum (mreža 41 udruge za zaštitu okoliša u RH)
 38. Zeleni Osijek, Osijek
 39. Zeleno Sunce,Dubrovnik
 40. ZEO Nobilis, Čakovec

27.04.12. 12:37