FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Europska banka za obnovu i razvoj je pokrenula postupak revizije kreditiranja HE Ombla! Priopćenje

Temeljem žalbe Zelene akcije, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je pokrenula proces revizije odluke o kreditiranju projekta izgradnje hidroelektrane (HE) Ombla. Žalba je uložena unutar službenog i neovisnog žalbenog postupka za evaluaciju projekata EBRD-a – Project Complaint Mechanism, a unutar postupka je ocijenjena relevantnom te je stoga pokrenuta revizija...
Ebrd

Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha.

Protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili su se i struka i javnost zbog ekološke štetnosti te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011 godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena.  Zbog toga je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia uložila službenu žalbu EBRD-u jer smatramo kako EBRD nije smio odobriti kredit na temelju nepotpunih dokumenata o utjecaju na okoliš i prirodu iz 1999. godine.

“Činjenica da EBRD  navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje sveukupnu isplativost projekta niti sveukupnu štetnost za okoliš, već samo da li je EBRD prekršio svoje vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije. Smatramo kako je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako nagašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani niti uključeno u odlučivanje”, izjavili su u Zelenoj akciji.

 Postupak i dokumenti su javni i mogu se naći na web stranicama EBRD-a


31.07.12. 12:31