FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Oslobodite prostor za bicikliste i pješake! Priopćenje

Prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske uprave danas na međunarodni Dan bez automobila aktivisti i aktivistice Zelene akcije zahtijevali su promjenu gradske politike kojom se omogućava prekomjerno zauzimanje pješačkih površina za potrebe terasa kafića, a tražili su i uvođenje učinkovitih mjera kojima će se nogostupi i biciklističke staze osloboditi od parkiranih automobila.
Img_8831

Naime,  međunarodni Dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna kako bi se ukazalo na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila poput onečišćenja zraka, proizvodnje buke, doprinosa klimatskim promjenama i zauzimanja javnih površina te kako bi se zagovarao biciklistički, pješački i javni promet.

U sklopu performansa postavili su improviziranu terasu kafića kojeg su nazvali „caffe bar Fontana“ i ostavili uzak prostor za prolaz ljudi, ukazujući time na situaciju s kojom se mnogi građani i građanke Zagreba svakodnevno susreću. Istaknuli su i nekoliko fotografija koje su im poslali građani na kojima je prikazano zauzimanje nogostupa i biciklističkih staza terasama kafića ili automobilima. Istaknuli su i nekoliko fotografija na kojima je prikazano zauzimanje nogostupa i biciklističkih staza terasama kafića ili automobilima. Navedene fotografije su rezultat on-line akcije #HocuProci, koju je Zelena akcija pokrenula prije tjedan dana pozivajući građane i građanke da joj pošalju fotografije na kojima je vidljivo ovakvo zauzimanje pješačkih i javnih površina.

„Grad Zagreb je odgovoran za izdavanje dozvola za postavljanje terasa kafića kojima se remeti promet biciklista, pješaka i osoba u invalidskim kolicima. Također, grad Zagreb je putem svog Prometnog redarstva zadužen za uklanjanje vozila koja otežavaju promet biciklista, pješaka i osoba u invalidskim kolicima. Nogostupi i biciklističke staze na brojnim mjestima u Zagrebu suženi do razine kojom se onemogućava normalno kretanje. Stoga tražimo od Grada Zagreba da napokon osigura neometano kretanje nogostupima i biciklističkim stazama.“, rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Istaknuo je i kako su danas volonteri biciklopravljaone željeli na Zrinjevcu besplatno, kao i uvijek, pomagati građanima popravljati bicikle, ali je Grad Zagreb odbio izdati dozvolu uz obrazloženje da je prostor već zauzet, ne nudeći pri tome nikakvu drugu lokaciju. Dakle, u isto vrijeme dok daje dozvole kafićima da postavljaju terase koje ometaju pješake i bicikliste, Grad odbija dati dozvolu za korištenje svega nekoliko kvadratnih metara javne površine za potpuno nekomercijalnu djelatnost popravljanja više desetaka bicikala građanki i građana. Napominju kako uz gradonačelnika koji već 16 godina svog mandata ne razumije kako treba izgledati prometna politika, ovakve odluke nimalo ne iznenađuju, te pozivaju gradske institucije da javnim prostorima u gradu Zagrebu upravljaju u interesu svih građana, a ne pojedinaca.

Fotografije s akcije možete pogledati ovdje.


22.09.16. 11:11