FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

DAN BEZ AUTOMOBILA - “Gradski centar bez automobila” - Cvjetni trg, Zagreb, 22. rujna 2007. godine Priopćenje

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji s Heinrich Böll Stiftungom su danas na Cvjetnom trgu obilježili Dan bez automobila, dijeleći informativne letke i anketirajući građane o njihovim navikama glede korištenja raznih prijevoznih sredstava u svakodnevnim gradskim putovanjima.
Dba2007_img002

Osim toga, postavili su izložbu o utjecaju transportnog sustava na okoliš te izveli performance kojim su željeli istaknuti problem eksternih troškova korištenja automobila (npr. buka, prometno zagušenje, zagađenje zraka…) koji prema istraživanju Švicarske kozultantske agencije “Infras” u EU iznose 307,4 milijarde eura godišnje, (uz trend povećanja), te potaknuti građane da ne dolaze automobilima u centar Grada. Nakon performancea, aktivisti su građanima podijelili male vrećice šečera s tekstom “Gradski centar bez automobila” te letke/račune s točnim iznosima eksternih troškova prometa s porukom da je za društvo puno jeftinije spriječiti da ovi troškovi nastanu, posebno tamo gdje je moguće ograničiti automobilski promet – u gradskim središtima.

U 18 sati u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1 prikazani su dokumentarni aktivistički filmovi o problemima koji nastaju intenzivnim razvitkom automobilističkog prometa i kontinuiranom željom da se ta ekspanzija zadovolji pod svaku cijenu.

Navedene aktivnosti su bile uklopljene u postojeću kampanju Prava na grad .

Želimo istaknuti da je ogroman novac koji se planira uložiti u izgradnju novih javnih garaža u centru Grada (tj. u zoni zabrane izgradnje novih javnih garaža) potrebno uložiti u razvitak javnog prijevoza, a garaže je moguće graditi na obodu Donjeg grada, a na perifernim područjima je potrebno razviti “park and ride” sustav (izgraditi velika parkirališta na kojima stanovnici okolnih naselja mogu ostaviti svoje automobile te javnim prijevozom – koji mora biti kvalitetniji – brzo doći do centra grada).

Upravo iz tog razloga smo ovogodišnji Dan bez automobila obilježili pod sloganom “Gradski centar bez automobila”.


Autor: Zelena akcija

21.09.07. 21:00

Dba2007_plakat_za Dba2007_img001 Dba2007_img002
DBA2007_plakat_ZA
+
DBA2007_img001
+
DBA2007_img002
+
1 / 3

DBA2007_plakat_ZA