FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Di da parkam bic? Priopćenje

Potaknuti raspravom na prošloj sjednici Skupštine Grada Zagreba o parkirnim mjestima za bicikle, danas u 12 h je 70-ak biciklista i aktivista Zelene akcije organiziralo prosvjednu akciju “Di da parkam bic?” ispred Gradskog odjela za promet sa zahtjevom da se obećana parkirna mjesta što prije realiziraju i to na kvalitetan način.
Img_8017

Naime, na prošloj sjednici Skupštine Grada Zagreba održane 26. listopada raspravljalo se o potrebi za novim biciklističkim parkirnim mjestima u Zagrebu. Zelena akcija se pridružuje zahtjevima zastupnika da se što prije realiziraju nova biciklistička parkirna mjesta jer potražnja za njima u Zagrebu višestruko premašuje ponudu što su aktivisti prikazali i umjetničkom instalacijom “Gužva”. Grad Zagreb ima sramotno malo gradskih biciklističkih parkirnih mjesta u odnosu na druge europske gradove. Tako u Zagrebu trenutno postoji samo 11 gradskih biciklističkih parkirališta s ukupno 70 parkirnih mjesta, a primjerice u Beču postoji čak 233 parkirališta s ukupno 3194 mjesta za bicikle.

Nadalje, na temelju kratkog istraživanja među biciklistima Zelena akcija traži da se za nova parkirna mjesta koristi najprikladniji mehanizam za parkiranje bicikala na javnoj površini - tzv. “klamerice”. Upravo su “klamerice” za korištenje na javnoj površini provjereno praktičniji, jednostavniji i sigurniji mehanizam od bilo kojeg drugog (npr. “vilice”, vijugavi, okomiti mehanizam), o kojima je bilo riječi na sjednici Skupštine. Cijena jednog takvog parkirnog mjesta s postavljanjem je samo 1000 kn, što iznosi tek oko 1 % troška izgradnje jednog parkirnog mjesta za automobil u podzemnoj garaži, a na jedno parkirno mjesto za automobil stane čak do 12 bicikala. Stoga niti prostor niti cijena ne mogu biti prepreke za povećanje biciklističkih parkirališta u gradu.

Zahtjev je Zelene akcije da se parkirališta za bicikle postave ispred svih javnih ustanova (knjižnice, bolnice, muzeji, gradski uredi) kao i na svim prilazima pješačkoj zoni u gradskom središtu. Kao prvi korak, broj parkirališta za bicikle u širem centru grada treba hitno barem udvostručiti. Zbog toga je Zelena akcija danas Gradskom uredu za promet predložila 11 novih lokacija koje su odabrane prema potražnji za parkiranjem.

Povećanjem broja parkirnih mjesta za bicikle građanima koji koriste bicikl olakšat će se kretanje po gradu, a ujedno i potaknuti ostale građane na korištenje bicikla kao zdravog, jeftinog i čistog načina prijevoza.

Kontakt:
Bernard Ivčić
mob: 099/314 9138

Ovaj događaj je realiziran u suradnji sa zakladom Heinrich Böll Stiftung


29.11.10. 14:17

5 10 15 Img_7982 Img_7983
Img_7988 Img_7995 Img_8005 Img_8009 Img_8014
Img_8017 Img_8024 Img_8027 Img_8029 Img_8033
Img_8037 Img_8039
Bicikli na parkiralištu
+
Biciklisti
+
Biciklisti na zimskom suncu
+
Biciklisti u pokretu 1
+
Biciklisti u pokretu 2
+
Biciklisti u pokretu 3
+
Biciklisti pred poglavarstvom
+
Bicikli pred poglavarstvom
+
Kakva parkirališta za bicikle želimo?
+
Bicikli pred poglavarstvom 2
+
Bicikli pred poglavarstvom 3
+
Koliko bicikala stane na jedno parkirno mjesto za automobil?
+
8 bicikala na mjestu jednog automobila. Stiže ih još...
+
10 bicikla na mjestu 1. automobila, stiže ih još
+
13 bicikala na mjestu jednog automobila
+
Ekipa iz Biciklopopravljaone
+
Izjave medijima
+
1 / 17

Bicikli na parkiralištu