FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije Priopćenje

Kordon policije sa 3 marice spriječio Zelenu akciju da izvede direktnu akciju javnog zagovaranja Prometni kolaps zbog garaže! na križanju Mesničke i Ilice.
Zakrcenje_prometa_02
Koga je strah 15-tak aktivista sa transparentima na mirnom prosvjedu?

Akcija je trebala prikazati kako će promet na Ilici tj. u centru grada izgledati kad se izgradi megalomanska garaža Tuskanac, i kad više tisuća dodatnih vozila dnevno onemoguće prolaz tramvaja. Zastoj u prometu koji se je tijekom akcije mogao dogoditi (iako ne nužno!), događat će se SVAKODNEVNO pet dana u tjednu, od otvaranja garaže Tuškanac.

Zbog očitog prijevremenog curenja informacija, policajac u civilu je pola sata prije same akcije u uredu ZA zaprijetio uhićenjem svih sudionika i velikim prekršajnim prijavama za sve aktiviste, ako se akcija izvede. U nategnutoj atmosferi, uz rizik od hapšenja ipak je izvješen transparent s natpisom PROMETNI KOLAPS ZBOG GARAŽE, iako nije organizirana demonstracija začepljenja prometa. Velike policijske snage i tri kombija marice pokazale su da nisu blefirali.

Iako akcija nije bila prijavljena jer i nije javno okupljanje koje se mora prijaviti pitamo se je li petnaest aktivistica i aktivista, uglavnom studentske dobi, koji provode akciju nenasilnu javnog zagovaranja za opće dobro stvarno toliko opasno, da iziskuje ovakvu reakciju policije?

Trebaju li vlasti hapsiti aktiviste nevladinih udruga koji zapravo rade - njen posao? Policija je reagirala slično i 2005. godine kada je prekršajno kaznila Zelenu akciju za branjenje žute trake na Vlaškoj. Aktivisti su fizički spriječili automobile da ulaze u žutu traku i dali nesmetan prolaz tramvajima. To je, po zakonu i nadležnosti posao policije, ali umjesto da policija kazni vozače koji voze žutom trakom ona je kaznila voditelja akcije!

Zabrinjavajuće je i to da je policija možda i izašla iz okvira ovlasti prema Zakonu o javnim okupljanju, jer je aktivista bilo manje od 20. Taj katastrofalni zakon kojeg se ne bi posramile ni vlasti u starom režimu, izgleda da se uvijek tumači na štetu građana i aktivista, pa, navodno, prema tvrdnji policajca Ivice Krpana, možete biti kažnjeni već ako vas je troje na okupu!

Prejaka akcija policije postavlja još jedno pitanje – je li izražavanje drugčijih mišljenja o kapitalnim gradskim investicijama u prometu svojevrsni tabu, iako je problem prometa u Zagrebu dotaknuo dno prošlotjednim tragičnim pogibijama dviju djevojaka? Stoga mi u Zelenoj akciji kažemo: Dosta je! Promet treba prilagoditi svim građanima i napraviti humani, moderni i zeleni europski grad Zagreb!

Ivan Gregov,
Transportna sekcija Zelene akcije, Zagreb


Autor: Zelena akcija

09.11.06. 02:00

Zakrcenje_prometa_01 Zakrcenje_prometa_02 Zakrcenje_prometa_03 Zakrcenje_prometa_04 Zakrcenje_prometa_05
Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 1
+
Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 2
+
Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 3
+
Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 4
+
Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 5
+
1 / 5

Akciju "Zakrčenje prometa" spriječila policija i prijetila uhićenjem svih sudionika akcije - Slika 1