FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Održan sastanak Europske komisije i nevladinih udruga Priopćenje

BRUSSLES 13-14. srpnja 2006. - Na dvodnevnom sastanku nevladinih organizacija za zaštitu okoliša iz zemalja jugoistočne Europe s predstavnicima Europske komisije

Na dvodnevnom sastanku nevladinih organizacija za zaštitu okoliša iz zemalja jugoistočne Europe s predstavnicima Europske komisije – Ministarstva za okoliš (Directorat General Environment) raspravljeno je o nizu okolišnih problema u regiji, procesu pridruživanja, financijskim mehanizmima i ulozi nevladinog sektora u približavanju Europskoj uniji. Među tridesetak predstavnika iz Rumunjske, Bugarske, Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Turske bile su i dvije predstavnice udruga iz Hrvatske – Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre te Jagoda Munić, predsjednica Zelene akcije. Skup je u suradnji s Ministarstvom okoliša EU (DG Environment) organizirao Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau – EEB).

Predstavnici udruga su na sastanku postavljali pitanja predstavnicima Europske komisije, pa su tako predstavnice iz Hrvatske, između ostalog, postavile pitanje o terminalima za ukapljeni plin u Tršćanskom zaljevu, za koje Italija ne želi primijeniti proceduru prekogranične procjene utjecaja na okoliš, koja zahtijeva konzultacije i s hrvatskom javnošću u procesu izrade studije utjecaja na okoliš. Također su skrenule pažnju Komisiji na gradnju hidroelektrane na rijeci Dobri s prastarom studijom utjecaja na okoliš, pri čemu investitor – HEP ne krši samo hrvatsko zakonodavstvo o zaštiti prirode, već i europsko zakonodavstvo. Predstavnici Komisije su dali savjet za daljnju proceduru za oba slučaja.

Više informacija:
http://www.newngoforum.org
Dušica Radojčić, Zelena Istra, 098 1818 640, [email protected]
Jagoda Munić, Zelena akcija, 098 1795 690


Autor: Zelena akcija

18.07.06. 03:00