FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Mišljenje organizacija civilnoga društva o spremnosti na zatvaranje pregovora u 23. poglavlju Izvještaj

Danas, 21.2. 2011., predstavnici više hrvatskih organizacija civilnog društva održali su tiskovnu konferenciju na Markovom trgu u Zagrebu. Na konferenciji je predstavljeno zajedničko mišljenje organizacija civilnog društva o spremnosti RH na zatvaranje 23. pregovaračkog poglavlja u predpristunim pregovorima s Europskom unijom (Pravosuđe i temeljna prava).
Fotka_pred_vladom

Zajedničko mišljenje dostavljeno je Europskoj komisiji, članovima Europskog parlamenta te veleposlanstvima i parlamentarnim odborima za vanjsku politiku država članica EU, u srijedu, 16. veljače 2011. Mišljenje je pisano na engleskom jeziku zbog kratkog roka za dostavu određenog od Delegacije EK u RH, ali je odmah potom prevedeno na hrvatski jezik te ga ovdje objavljujemo u cijelosti.

Od svih institucija izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti očekujemo i tražimo javno očitovanje i odgovornost za provedbu predloženih prioritetnih mjera koje treba žurno poduzeti kako bi se u okviru pristupanja RH EU hrvatskim građanima uistinu osigurala  prava i zaštite temeljnih ljudskih prava.

Od Vlade RH i Nacionalnog odbora očekujemo da hrvatskoj javnosti što prije podastru izvješće o provedbi mjerila za zatvaranje pregovora u Poglavlju 23, koje je poslano EK u petak 10. veljače 2011. Također tražimo objavu svih pregovaračkih stajališta čiji status tajnosti nema opravdanja, posebice u finalnoj fazi pregovora."

Izvještaj s tiskovne konferencije možete preuzeti ovdje, a aompletan tekst mišljenja ovdje.


21.02.11. 14:04