FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Golferi opet tuže: sudski čekić draži od golf palice Priopćenje

Mešetari zemljištem na Srđu, iako gube sporove, ne odustaju od novih tužbi nadajući se da će sljedeću dobiti.
Rng

Na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku, inicijativa građana „Srđ je naš“ i Zelena akcija obavijestili su javnost o novom arbitražnom postupku koji je investitor u projekt apartmanizacije Srđa pokrenuo protiv Republike Hrvatske.

Dodatno, nedavno je sud u Zagrebu u prvom stupnju odbio zahtjev za odštetu koju je Razvoj golf tužbom potraživao od Zelene akcije prijeteći udruzi  na taj način gašenjem nakon 30 godina rada. Paralelno s tim postupkom, Razvoj golf tuži Zelenu akciju i u kaznenom postupku, također tražeći kazne koje bi značile kraj  djelovanja udruge.

“Unatoč enormim pritiscima i opterećivanju Zelene akcije objesnim parničenjem, mi nismo odustali od borbe za Srđ, Dubrovnik i javni interes”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije. 2019. godine se udruga uključila kao prijatelj suda (amicus curiae) u prvi arbitražni postupak koji je Razvoj golf pokrenuo protiv Hrvatske. U tom su postupku “golferi” pokušali iz džepova hrvatskih građana i građanki izbiti 500 milijuna eura. Sada kada postaje izgledno da u tome neće uspjeti, pokreću još jedan arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske.

16. studenog 2020. godine je Aaron Frenkel osobno tužio RH pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Njegova motivacija leži u činjenici da je Europski sud proglasio nezakonitim arbitražne postupke pokrenute između država članica EU, Hrvatske i Nizozemske gdje se nalazi sjedište jedne od njegovih tvrtki. “Kao što su to pokazivali i do sad kršenjem okolišnog zakonodavstva EU, tzv. golfere ne zanimaju europski zakoni pa Frenkel sada Hrvatsku tuži na temelju sporazuma Hrvatske i Izraela, nastojeći izbjeći EU pravni poredak”, dodao je  Ćerimagić.

Ove su arbitraže privatna sudišta gdje o novcima građana i građanki jedne zemlje bez ikakve transparentnosti i kontrole odlučuje par anonimaca. “Pretpostavljamo da je spor težak 500 milijuna eura, kao što se navodilo i o prvom sporu kojega je pokrenula Frenkelova tvrtka Elitech iz Nizozemske. U više navrata pozivali smo premijera Plenkovića da RH istupi iz takvih neokolonijalnih sporazuma. Nadajmo se da će shvatiti da novci građana nisu kasica prasica za podmirivanje mešetarskih apetita i projekata poput ovog na Srđu”, komentirao je Đuro Capor iz inicijative „Srđ je naš“.

Capor je dodao kako su sve ove godine bili u pravu kada su ukazivali na štetnost projekta na Srđu i zle namjere ove tvrtke. Naglasio je kako su nažalost akteri svih pogodovanja tvrtki Razvoj golf - Šuica, Vlahušić, Zmajlović, Ćorić, Mrak Taritaš, Vrdoljak, Čačić, Vićan, Raguž, Dobroslavić - i dalje aktivni u političkom životu. “Višegodišnjom šutnjom i omogućavanjem izdavanja lokacijske i građevinske dozvole projektu golf resorta kumovala je i ova gradska uprava na čelu s Frankovićem”, rekao je Capor.

Premda se Razvoj golf povukao u svoju zagrebačke urede, opasnost koji projekt ove tvrtke predstavlja za Grad Dubrovnik i novac građana nije prestao. Jučer su podnijeli tužbu radi odštete protiv Grada zbog sumnjive prodaje zemljišta na Srđu 2009. godine. Radi pogodovanja, koje su godinama HDZ, SDP i HNS radili u korist špekulanata, izgledno je da će s tom tužbom i uspjeti, a to će u konačnici građanima doći na naplatu. Promašaje središnjice i gradskog odbora HDZ-a, trebao bi pokriti HDZ. Planiranih novih dva milijuna kuna za kampanju, Mato Franković trebao bi dati za plaćanje sudskih postupaka s golferima. “Vjerujemo da potpredsjednici Europske komisije Šuici neće biti problem pokriti dio troška jer je prodajom javnog interesa na Srđu osigurala svoje visoko plaćeno mjesto u Bruxellesu”, zaključio je Capor.


02.12.20. 11:21