FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Otvoreno pismo gradskim zastupnicima_cama: Nemojte podržati Bandićev Prostorni plan koji sadrži spalionicu! Priopćenje

Zelena akcija je danas poslala otvoreno pismo zastupnicima_cama zagrebačke Gradske skupštine tražeći ih da na sutrašnjoj sjednici ne podrže izmjene Prostornog plana grada Zagreba. U sklopu ovih izmjena koje u Skupštinu šalje gradonačelnik Bandić predviđa se gradnja štetne spalionice otpada. Rasprava o Prostornom planu je prva točka sjednice, a otvoreno pismo nalazi se u nastavku.
Cartoon-4-facebookeditt

Poštovana zastupnice, poštovani zastupniče,

Pozivamo Vas da ne podržite izmjene Prostornog plana jer on predviđa gradnju spalionice otpada koja je  zdravstveno i okolišno štetna te ekonomski neisplativa i neodrživa. Naime,  u siječnju ove godine Zelena akcija je u sklopu javne rasprave uputila službene komentare na izmjene zagrebačkog Prostornog plana u kojima smo tražili da se spalionica ukloni iz ovog dokumenta. Takav zahtjev je u skladu i s preporukama Europske komisije te s novim Planom gospodarenja otpadom RH.

Gradonačelnik Bandić pred Vas stavlja Prostorni plan kojim nastavlja s upornim guranjem skupe i štetne spalionice, sukladno dosadašnjoj praksi višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u gospodarenju otpadom,što se vidi na svakom koraku.  Svake se godine na odlagalište Jakuševec baca otpad ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna, a postotak recikliranja je zanemarivo nizak. Najveći problem je nepostojanje gradskog Plana gospodarenja otpadom koji bi definirao kvalitetan sustav u skladu s nacionalnim Planom. Suprotno tome, konstantno se donose samo paušalne mjere koje su u funkciji predizbornih kampanja gradonačelnika te zbog nekvalitetne provedbe završavaju novim štetama po okoliš i građane.  U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Tako je, primjerice, prošle godine, zbog predizbornog smanjenja cijena, smanjenje broja odvoza miješanog otpada,  bez unaprjeđenja sustava odvajanja pa je smeće građanima došlo do grla. Tim novim režimom naplate nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada što je predviđeno hrvatskim zakonima, pa je   takav je neekološki i nepravedan sustav odvoza Visoki upravni sud nedavno proglasio i nezakonitim.

Takva politika bazirana na predzbornim trikovima, sustavnoj nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju projekta spalionice mora se prekinuti te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE spalionici u Prostornom niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevajte izbacivanje spalionice iz svih akata te donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama prevencije nastanka, odvojenog prikupljanja od vrata do vrata, naplate po stvarnoj količini, kompostiranja te izgradnje kompostana, sortirnica i postrojenja koja će ostatni otpad zbrinuti procesima makismalne reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Takav potez bio bi znatno bolji od gradnje spalionice koja bi donijela velike troškove za građane, zagađivala zrak, spaljivala vrijedne sirovine i proizvodila velike količine toksičnog otpada za odlaganje. 

Podsjećamo Vas i na izjavu gradonačelnika iz travnja prošle godine: "Nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je prije 30 godina bilo in. Nisam ja pijani milijarder." Koliko puta za redom je gradonačelnik pogazio svoju riječ i nastavio s guranjem ovog štetnog projekta? Poručite mu da spalionici nije mjesto u Prostornom planu i zatražite nove izmjene koje će ju izbaciti iz Plana!

S poštovanjem,

Marko Košak, voditelj programa Održivo gospodarenje otpadom, Zelena akcija, 099/272 5226, [email protected]

--

--

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta "Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima - COMMUN-SENSE", koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


18.04.17. 08:13