FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Program

Pravo okoliša

Pravo na očuvani okoliš je jedno od temeljnih ustavnih prava građana u Hrvatskoj, a kvaliteta okoliša je osnova za razvoj naše zemlje.

PRAVO OKOLIŠA

Pravo na očuvani okoliš je jedno od temeljnih ustavnih prava građana u Hrvatskoj, a kvaliteta okoliša je osnova za razvoj naše zemlje. Danas postoji niz organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode u Hrvatskoj, ali pravna pomoć i sudska praksa zaštite okoliša praktički ne postoje. Kazne za djela koja zagađuju i uništavaju okoliš su male i stoga je ovo područje nezanimljivo pravnicima za specijalizaciju jer su i eventualne naknade male. Povrh toga, primjena zakona u praksi je još uvijek nedovoljna.

Iako je Zelena akcija komentirala zakonske prijedloge kroz svoje tematske programe od svog osnutka, takve su aktivnosti rađene u suradnji sa pravnicima, ali Zelena akcija nikad nije imala pravnu pomoć niti imala zaposlenog pravnika.

S obzirom da je velik dio naših aktivnosti vezan upravo uz nove zakone i proces pridruživanja europskoj uniji, pri čemu će i pravo okoliša dobiti sve više na značaju, smatramo da je bitno sustavno pratiti nove zakone te pružati pravne savjete i pomoć udrugama, inicijativama i građanima.

Kako bi napravili prve značajne pomake u ovom području Zelena akcija je u suradnji sa udrugama Sunce iz Splita i Zelene Istre iz Pule pokrenula zajednički projekt pod nazivom: Dobro upravljanje i vladavina prava u politici zaštite okoliša Republike Hrvatske. Projekt je financiran iz programa CARDS 2003-2004 Europske unije u iznosu od 129 785 eura ili 90% ukupnog troška projekta. Projekt su ugovorili i kontroliraju Ministarstvo financija RH i Ured za udruge Vlade RH. Projekt je započeo 26.05.2006, a završava 26.05.2008.

Glavni je cilj ovog projekta osigurati građanima besplatnu pravnu pomoć u zaštiti okoliša i očuvanju prirode. To ćemo postići educiranjem hrvatskih pravnika i nevladinih udruga, što će ujedno osnažiti i njihov utjecaj na politiku zaštite okoliša u RH.

Također želimo educirati pravnike i članove udruga za zaštitu okoliša u mreži Zeleni forum o pravu okoliša, zakonskim riješenjima u Hrvatskoj i Europskoj uniji te  praksi u Europskoj uniji, po uzoru na koju se može razviti praksa i u Hrvatskoj.

Tijekom trajanja projekta projektni tim i angažirani pravnici analiziraju zakonske prijedloge vezane uz okoliš, a naročito uz sudjelovanje javosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš. Ovo potonje se pokazalo kao vrlo bitno jer upravo kroz javne uvide i rasprave Studija utjecaja na okoliš građani imaju barem malu mogućnost utjecati na zaustavljenje ili preoblikovanje projekata štetnih za okoliš i zdravlje.

Voditeljica programa: Željka Leljak Gracin, dipl. iur.

Pravnik na programu: Enes Ćerimagić, dipl. iur.


05.04.10. 19:51