FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Zagreb: europska prijestolnica smeća Priopćenje

Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Toliko bi se novca moglo zaraditi kada bi Grad osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina.
03

Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

Zbog toga su danas aktivisti i aktivistice Prava na grad i Zelene akcije izveli prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave gdje su došli s kamionom punim vreća s lažnim novcem koje su rasipali noseći maske s likom Milana Bandića uz isticanje transparenta “Zagreb: europska prijestolnica smeća”. Ovom su akcijom upozorili da su u posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Bandića na zagrebačko odlagalište otpada bačene milijarde kuna našeg novca. Ne samo da Grad namjerava nastaviti s takvom praksom, nego ima u planu potrošiti još gotovo 3 milijarde kuna na izgradnju spalionice u kojoj bi se sav taj vrijedan otpad spaljivao i koja bi štetila i ljudima i okolišu.

Nedavnim smanjenjem broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja i režimom naplate koji opet nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, smeće nam je došlo do grla. U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim.

U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima. Od svih političkih aktera koji će se kandidirati na lokalnim izborima tražimo da u svojim programima daju prioritetno mjesto alarmantnom stanju s otpadom i inzistiraju na financijski, društveno i okolišno održivim rješenjima koja su već provjerena i uspješno funkcioniraju diljem Europe kroz model odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada.   

Smeće nam je došlo do grla!


16.12.16. 13:05