FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Održan seminar o teorijama i postignućima u gospodarenju otpadom

Seminar pod nazivom "Gospodarenje otpadom – teorija i postignuća" okupio je dvadesetak stučnjaka iz područja gospodarenja otpadom iz Srbije i Hrvatske. Teme seminara uključivale su razne aspekte gospodarenja otpadom poput zakonodavstva, dobrih primjera iz prakse te ekoloških učinaka takvih sustava. Predavanja su održali predavači iz zemalja Europske unije (Češke, Španjolske i Belgije) koji su upozorili sudionike na ambiciozne zahtjeve europskog zakonodavstva na području gospodarenja otpadom.
Seminar_2

Pošto, cjeloviti sustavi gospodarenja otpadom moraju uključivati zadanu hijerarhiju (prevencija, ponovna upotreba, reciklaža te na kraju odlaganje), svaki pokušaj koji obuhvati barem jedan od prva 3 hijerarhijska stupa biti će iznimno koristan i dobrodošao.

Cilj projekta „ka zajednicama koje recikliraju“ je okupljanje svih dionika; lokalne uprave, komunalna poduzeća i građane, te zajedničkim snagama očuvati okoliš. “Projekt sa sličnim ciljevima provodi se i u Češkoj, gdje organizacija Hnuti Duha blisko surađuje sa lokalnim vlastima i stanovništvom“ rekao je Ivo Kropaček te nadodaje kako su ovakvi projekti izvrsna praktična iskustva koja lokalne zajednice mogu povesti prema epitetu zajednica koje recikliraju.

Hrvatska i Srbija, unatoč vrijednim pokušajima pojedinih lokalnih samouprava, morati će uložiti dodatne napore da zadovolje nacionalne ciljeve koje su same donjele, a tek onda vlastite sustave nadograđivati da zadovolje europske standarde, zaključak je svih prisutnih stručnjaka na seminaru.


02.06.11. 00:47