FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Prestanite pljačkati građane_ke i osigurajte kvalitetan sustav odvajanja i recikliranja! Priopćenje

Zelena akcija pozvala je gradske zastupnike_ce Zagreba da na današnjoj sjednici Gradske skupštine ne prihvate izvješće o aktivnostima koje gradska vlast provodi sukladno štetnoj Odluci o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada, kao ni izmjenu Odluke o komunalnom redu kojom se građane_ke besramno želi natjerati da sami plaćaju ograđivanje i zaključavanje spremnika.
1

Navedena odluka ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje recikliranja, niti pravednu naplatu mjesečnih računa. Stoga je jučer poslano i otvoreno pismo zastupnicima_cama s apelom da zahtijevaju njene izmjene, umjesto da prihvaćanjem izvješća odobravaju njenu daljnju implementaciju.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije tim su povodom danas održali prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba. U sklopu performansa istaknuli su poruke koje su gradskim vlastima građani_ke uputili u online akciji. Neke od poruka bile su:

NE ŽELIM plaćati kazne za tuđe greške; NE ŽELIM plaćati smeće koje ne proizvodim; NE ŽELIM hodati nekoliko stotina metara do spremnika za odvajanje; NE ŽELIM spremnike bez nadzora; NE ŽELIM da se otpad spaljuje ili baca na odlagalište; ŽELIM pravednu naplatu po stvarnoj količini; ŽELIM čipirane spremnike sa sustavom identifikacije i vaganja; ŽELIM spremnike za odvajanje na kućnom pragu i pod ključem; ŽELIM kompostere za biootpad u stanu; ŽELIM da se otpad reciklira i kompostira.

"Ako prihvate ovo izvješće, zastupnici će dati vjetar u leđa neodgovornoj gradskoj politici naplaćivanja nepravednih mjesečnih računa i pružanja nekvalitetne usluge u kojoj odvajanje otpada nije dostupno niti kontrolirano. Dodatni apsurd je glasanje o izmjeni Odluke o komunalnom redu čime se propisuje da građani_ke sami moraju platiti ukoliko žele spremnike pod kontrolom“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

„Takva politika vlasti gradonačelnika Bandića nastavak je pljačkanja građana_ki koji imaju zakonsko pravo da im Grad osigura lako dostupno i kontrolirano odvajanje te pravednu naplatu po stvarnoj količini smeća koje proizvedu", dodao je Košak.

Pozivamo zastupnike_ce da stanu u obranu građana_ki, odnosno da ne prihvate navedeno izvješće, niti izmjenu Odluke o komunalnom redu, već da zahtijevaju izmjene Odluke o načinu prikupljanja i naplate. Jasno je da gradskoj vlasti predvođenoj Milanom Bandićem do javnog interesa i zaštite okoliša nije nimalo stalo, stoga zastupnici moraju biti korektiv takve vlasti.


22.02.18. 08:20