FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Poruka gradskim zastupnicima_cama: Zaustavite Bandićevu smećavu! Priopćenje

Zelena akcija je pozvala gradske zastupnike_ce Zagreba da na današnjoj sjednici Gradske skupštine ne prihvate prijedlog Plana gospodarenja otpadom i spriječe velike financijske i okolišne štete, kao što su to učinili_e i prije mjesec dana. U međuvremenu gradska vlast nije napravila zatražene temeljite promjene koje bi zaustavile kaos u gospodarenju otpadom u Zagrebu te stoga zastupnici_e opet moraju odlučno reći NE ovakvom lošem Planu.
Web3

Prijedlog Plana i dalje propisuje ulaganje više od milijardu kuna u izgradnju velikog centra u kojeg bi se na obradu dovozilo svo zagrebačko smeće i smeće iz Zagrebačke županije. Takav dogovor štetan je jer nisu izrađene nikakve studije koje bi dokazale financijsku i okolišnu prihvatljivost centraliziranog sustava obrade smeća naspram decentraliziranih sustava odvajanja, kompostiranja i recikliranja. Takvi sustavi diljem svijeta otvaraju puno više radnih mjesta i nemaju negativan utjecaj na okoliš, što se u ovom prijedlogu Plana zanemaruje.

"Micanjem Brezovice i Podsuseda kao lokacija za postrojenja, gradonačelnik Bandić nastoji "kupiti mir" u Skupštini i progurati ovaj Plan, iako on sadrži brojne druge nedostatke koji bi donijeli velike financijske i okolišne štete Zagrebu. Velike količine novca ulažu se obradu smeća, ulaganja u potrebnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje višestruko su manja, a gradska vlast istovremeno uvjerava javnost da je napredniji sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja znatno skuplji. To je jasan dokaz licemjerja i nebrige za okoliš i javni interes koje zastupnici_e ne smiju dozvoliti", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Grad Zagreb već više od dvije godine nema Plan gospodarenja otpadom, građanima_kama nije osigurano kvalitetno odvojeno prikupljanje niti pravedna naplata po količini, tzv. „zeleni otoci“ su zbog nedostatka kontrole i neredovitog odvoza pretvoreni u „otoke smeća“ te je stoga hitno potrebno donošenje kvalitetnog Plana koji bi riješio sve nagomilane probleme. Međutim, ovaj prijedlog Plana, kao i nedavno donešena Odluka o prikupljanju otpada i dalje idu u smjeru bavljenja smećem, umjesto odvojenim prikupljanjem i recikliranjem otpada.

"Ako ovaj prijedlog Plana zaživi čeka nas novo desetljeće ovisnosti o proizvodnji velikih količina smeća koje bi punile megacentar u Resniku, kao i povećanje mjesečnih računa građanima_kama zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i recikliranja otpada. Stoga pozivamo zastupnike_ce da još jednom ustanu protiv ovakvog Plana i stanu u obranu javnog interesa i zaštite okoliša ", naglasio je Košak, a aktivisti_kinje Zelene akcije istaknuli su transparent "Prognoza za Zagreb 2018.-2023.: Smećava!", kako bi jasno ukazali što građane_ke čeka ako ovaj prijedlog Plana zaživi.


24.05.18. 10:24