FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

[ODGOĐENO] Poziv na okrugli stol: "Hrvatska bez jednokratne plastike?" Najava

Zelena akcija, nacionalni koordinator europske mreže Zero Waste Europe (Zero Waste Croatia Network) i članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic koji se bori protiv zagađenja plastikom, Vas poziva na okrugli stol "Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj" koji će se održati u velikoj dvorani Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb, 26. ožujka 2020. godine s početkom u 9 sati.
Fb_event_cover5

Glavne teme okruglog stola su: implementacija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele. Zelena akcija okrugli stol organizira uz potporu organizacija Greenpeace Hrvatska, WWF Adria, La Révolution Albatros, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Terra Hub Croatia te inicijative Za Zlarin bez plastike.

Srpanj 2021. godine postavljen je kao krajnji rok za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike u nacionalna zakonodavstva zemalja članica EU, pa tako i u hrvatsko zakonodavstvo. S različitim dionicima razgovarat će se o tome koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike, ali i o načinima na koje bi Vlada RH mogla pojačati ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom u hrvatskom, ali i europskom zakonodavstvu te o poticanju razvoja održivih poslovnih modela i poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala. Također, s obzirom da u Hrvatskoj postoje raznoliki primjeri dobre prakse koji već slijede primjere najbolje europske prakse i prilagođavaju se europskoj legislativi, razgovarat će se o izazovima s kojima se susreću na putu izbacivanja jednokratne plastike iz svog djelovanja.

Program

8.30 - 9.00 h - Registracija sudionika_ca

9.00 – 9.15 h – Pozdravna riječ organizatora i kratki uvod u temu

9.15 - 10.30 h – Panel 1: Zakonodavni okvir koji regulira proizvodnju, distribuciju i potrošnju jednokratne plastike u RH

Tema rasprave bit će legislativa, odnosno implementacija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način provedbe propisanih mjera od strane različitih dionika te način monitoringa provedbe.

Panelisti/ce:
Predstavnik/ca Ministarstva zaštite okoliša i energetike
Gordana Pehnec Pavlović, Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore
Sanja Polonijo, Udruga gradova u RH
Marko Košak, Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network / Break Free From Plastic
Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska / Break Free From Plastic
Ivan Vilibor Sinčić, Odbor za okoliš Europskog parlamenta, TBC

10.30 - 11.00 h - Pauza za kavu

11.00 - 12.00 h – Panel 2: Primjeri dobre prakse i izazovi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda u RH

Fokus rasprave bit će na rješenjima te će se razgovarati o mogućnostima pozitivnih posljedica Direktive na okoliš, društvo i ekonomiju. Predstavit će se neki primjeri dobre prakse te nove prilike stvorene pozitivnim društvenim trendovima. Također će biti riječi o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Panelisti/ce:
Ivana Kordić, inicijativa Za Zlarin bez plastike
Goran Buić, načelnik općine Medulin
Lovorka Struna, Hotel Adriatic Rovinj
Petar Pavić, inicijativa Plastic waste free Croatia
Ana Robb, La Révolution Albatros
Predstavnik/ca kafića KSET
 

Poziv u publiku namijenjen je stručnoj javnosti, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama.

Radujemo se Vašem dolasku!

--

Facebook događaj sa više detalja nalazi se ovdje.


12.03.20. 11:08