FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Vijesti: Studija odbačena - spalionica ide dalje?, 17.11.2005

Danas je Europskoj banci za obnovu i razvoj (engl. EBRD) upućeno prosvjedno pismo zbog daljnjeg sudjelovanja u kontroverznom projektu Spalionice komunalnog otpada Zagreb, usprkos nedavnog odbacivanja Studije utjecaja na okoliš.
Smece_u_sumi_640x480

EBRD nastavlja provedbu odbijenog projekta zagrebačke spalionice

 Zagreb - Danas je Europskoj banci za obnovu i razvoj (engl. EBRD) upućeno prosvjedno pismo zbog daljnjeg sudjelovanja u kontroverznom projektu Spalionice komunalnog otpada Zagreb, usprkos nedavnog odbacivanja Studije utjecaja na okoliš. Procijenjeni trošak izgradnje spalionice penje se i do 290 milijuna EUR. Zelena akcija, nevladina udruga za zaštitu okoliša zahtjeva od EBRD-a povlačenje iz projekta, jer će on stvoriti nove probleme u vidu toksičnog pepela i taloga, za koje u Hrvatskoj ne postoje postrojenja za obradu ili sigurno odlaganje.

Na temelju 8 nezadovoljavajućih točaka Studiju je u rujnu 2005. godine odbacila stručna komisija Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja (MZOPU).
Usprkos svemu navedenom, EBRD nastavlja pomagati Gradskom poglavarstvu i poduzeću za komunalni otpad ZGOS, u njihovim nastojanjima da se projekt nastavi te je ovaj tjedan na svojim web stranicama objavila javni natječaj za financijskog savjetnika na projektu.

Zelena akcija poziva EBRD da svojim povlačenjem iz projekta Gradskom poglavarstvu jasno pokaže da je neprihvatljivo nastavljati tako loše osmišljen projekt. Svoja ulaganja mora preusmjeriti u projekte spriječavanja nastanka i reciklažu otpada. Dosada EBRD nije financirao niti jedan takav projekt u Hrvatskoj te ih uopće ne spominje u svojoj Strategiji potpore za Hrvatsku.

Za više informacija:
Jagoda Munić, 01/4813 096, 01/4813 097, [email protected]
 


Autor: Zelena akcija

17.11.05. 02:00