FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Neću toksični pepeo u svom dvorištu!

Performans izveden od strane Aktivističke sekcije Zelene akcije organiziran je povodom potpisivanja “Sporazuma o suradnji u zbrinjavanju otpada” koji su u prosincu 2005. godine potpisali Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Župan Stjepan Kožić.
Spalionicatrg16022006_banner

Performans "Sporazuma o suradnji u zbrinjavanju otpada"

Performans izveden od strane Aktivističke sekcije Zelene akcije organiziran je povodom potpisivinja “Sporazuma o suradnji u zbrinjavanju otpada” koji su u prosincu 2005. godine potpisali Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Župan Stjepan Kožić. Sporazumom se od Zagrebačke Županije traži da se osigura prostor za odlaganje opasnog otpada.

Osim ove akcije naši su aktivisti istog dana poslali i pismo svim općinama i gradovima unutar Zagrebačke županije u kojemu smo odgovornim osobama, gradonačelnicima i predsjednicima općinskih vijeća pokušali objasniti problematiku smanjenja količine otpada.

Potpisivanje sporazuma jasno je nepoštivanje strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske iz 2003. godine gdje je jasno definirano da je termička obrada otpada na posljednjem mjestu, što znači da se spalionica smije graditi tek kad se poduzmu sve mjere koje zadovoljavaju prethodne prioritete (prevencija stvaranja otpada, ponovno korištenje te recikliranje).

Zelena akcija traži od Grada Zagreba, Župana Stjepana Kožića te Načelnika općina unutar Zagrebačke Županije da se ne potpisuju nikakvi ugovori dok se ne provedu sve mjere i uvjeti za maksimalno smanjivanje količine proizvedenog otpada kroz niz poticajnih mjera za smanjivanje količine, ponovnu upotrebu i recikliranje otpada u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj Županiji i cijeloj Hrvatskoj.

Zelena akcija također smatra da je teško očekivati da će se daljnje poticajne mjere provoditi nakon što se spalionica izgradi.

Za više informacija:
Dodatne informacije: Marijan Galović, [email protected], 091/1950 073


Autor: Zelena akcija

16.02.06. 02:00