FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Gradski zastupnici protiv interesa Zagrepčana Priopćenje

Većina zastupnika zagrebačke gradske skupštine danas je (9.10.2014.) na prijedlog gradonačelnika Bandića, ne uvažavajući interes građana Zagreba, usvojila Plan gospodarenja otpadom koji predviđa izgradnju financijski, zdravstveno i okolišno štetne spalionice otpada, a zanemaruje prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje i reciklažu.
Img_4058

Ovime ulazimo u drugu fazu naše kampanje protiv spalionice. Za potrebe izgradnje spalionice nužno je ishoditi niz dozvola, izraditi Studiju izvodljivosti i Studiju utjecaja na okoliš te još  osigurati financiranje. Osporavat ćemo svaki od navedenih koraka, argumentirajući okolišnu i financijsku štetnost spalionice te zagovarajući održiva rješenja gospodarenja otpadom.

Europske direktive nas obvezuju da do 2020. odvojeno prikupljamo čak 50% komunalnog otpada te da za 65% smanjimo količine biorazgradivog otpada na odlagalištima. Ciljevi za 2030, o kojima se trenutno raspravlja, bit će još ambiciozniji. U takvoj situaciji, jasno je kako će količina ostatnog otpada biti vrlo mala te da nema smisla raditi spalionicu.

Uvjereni smo da u konačnici spalionica neće biti izgrađena i da će Gradska uprava uvidjeti besmislenost ovakvog poduhvata. Ali u međuvremenu nastavljamo gubiti dragocjeno vrijeme koje bismo trebali uložiti u razvoj kvalitetnog sustava gospodarenja otpada.


09.10.14. 16:09