FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Gradonačelnik Bandić gura građane_ke prema plaćanju skupih EU penala za smeće! Priopćenje

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića.
Dsc_0039

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili_e danas na performansu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Simbolično su prikazali lik i djelo Milana Bandića kako u maniri vrhunskog nogometaša (s brojem 19 koji označava 19 godina neuspješnog vođenja Grada) zabija penale loptom od smeća u grb Grada Zagreba. Jedino što su penali na utakmicama zabavni, dok građanima i građankama zasigurno neće biti kada im stignu na naplatu.

"Gradonačelnik Bandić više od 19 godina nije sposoban uspostaviti kvalitetan sustav gospodarenja otpadom kakav imaju brojni gradovi veći od Zagreba. Stoga Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj 50% do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno. “Jasno je da se odluke u Zagrebu ne donose strateški promišljeno, već sporadično, bez potrebnog učinka i u funkciji stvaranja privida da se nešto poboljšava, a pomaci su gotovo nevidljivi. Takva nebriga uskoro dolazi na naplatu, nažalost kroz povećane mjesečne račune”, dodao je Košak.

Nakon što je početkom godine u javnost procurio prijedlog Holdinga da mjesečne račune poveća 2-3 puta, zbog navodnog poboljšanja usluge, što je očito u funkciji zavaravanja javnosti, nekoliko stotina građana i građanki je dopisima od gradonačelnika zahtijevalo poboljšanje usluge i odustajanje od poskupljenja. “Od najavljenog, ničim opravdanog, poskupljenja se nije odustalo, već se nastavilo pripremati za jesen. Osim toga, izgledno je i poskupljenje zbog plaćanja penala Europskoj uniji, što oslikava razinu brige gradonačelnika za javni interes”, istaknuo je Košak..

Problemi u gospodarenju otpadom u posljednje se vrijeme najbolje ogledaju u prikupljanju biootpada i plastike. Nakon silnih obećanja da će sustav odvojenog prikupljanja zaživjeti do prošlog ljeta, tek malobrojni građani_ke dobili su spremnike za biootpad i vreće za plastiku. A ubrzo su se pokazale i sve mane loše isplaniranog sustava. Plastika koju građani_ke marljivo odvajaju, tjednima je stajala pred kućama, a dodatni je problem što grad na njoj mjesečno ostvaruje gubitke, umjesto da zarađuje. Biootpad se ne obrađuje u gradskim kompostanama, već se skupo plaća privatnim oporabiteljima te se sklapaju šerifovski dogovori o prevoženju u Novsku, čiji su građani i građanke sada primorani izaći na lokalni referendum.

“Sustav u Zagrebu pun je rupa koje će krpati građani i građanke plaćanjem povećanih mjesečnih računa. Gradonačelniku očito nije dovoljno što građane i građanke ionako već godinama pljačka kroz nepravedne račune jer ne plaćaju koliko smeća proizvedu”, pojasnio je Košak.

Zagreb hitno treba izmjenu svih odluka i planova vezanih za gospodarenje otpadom te promjenu sustava prema individuzaliziranom i kontroliranom sustavu odvojenog prikupljanja na kućnom pragu te pravednoj naplati po količini. Potrebno je hitno izgraditi i lokalnu infrastrukturu poput sortirnica, centara za ponovnu uporabu i zatvorenih kompostana te odustati od skupog megacentra za smeće u Resniku koji bi bio još jedan veliki promašaj te uteg za okoliš i društvo (poput centara Marišćina i Kaštijun).

“Ostalo je malo vremena za ispunjenje ciljeva i izbjegavanje drastičnih poskupljenja zbog plaćanja penala te se moraju hitno provesti temeljite promjene sustava. U suprotnom će se dogoditi ono na što godinama upozoravamo – ogromne okolišne, društvene i financijske štete, koje su već započele”, zaključio je Košak.


13.06.19. 17:56