FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Demanti na prilog o Planu gospodarenja otpadom emitiran u vijestima RTL-a 17. kolovoza Priopćenje

Zelena akcija zahtijeva objavu demantija na prilog novinara Hrvoja Krešića pod nazivom Studiju isplativosti Plana gospodarenja otpadom radili aktivisti Zelene akcije, koji je 17. kolovoza objavljen u vijestima RTL-a i na web stranici RTL-a.
Img_2213

Prilog na web stranici RTL-a

U prilogu se potpuno netočno navodi kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izravno od aktivista iz Zelene akcije naručilo analizu o razlici između dva Plana gospodarenja otpadom.

Činjenica je da niti Zelena akcija niti naši aktivisti ni na koji način nisu bili uključeni u izradu ove analize. Uostalom, predmetna analiza je javno dostupna te je vidljivo tko je njen autor, tj. da Zelena akcija nema veze s njenom izradom. Autor analize je do prije dvije i pol godine u Zelenoj akciji radio na Programu gospodarenja otpadom, kada smo sporazumno prekinuli radni odnos, nakon čega je on nastavio svoj rad neovisno od Zelene akcije.

Zbog toga nam je nevjerojatno da je autor navedenog priloga u vijestima RTL-a stavio Zelenu akciju u ovaj kontekst, a da pri tome nije niti provjerio informaciju s odgovornim osobama u Zelenoj akciji niti nas tražio bilo kakav komentar. Želimo vjerovati da ovaj prilog nije dio kampanje u kojoj se progresivne ideje novog Plana pokušavaju obezvrijediti od strane tzv. stručnjaka, a u stvari zagovornika besmislenih ideja poput spaljivanja otpada te izgradnje skupih i velikih centara za gospodarenje otpadom.

Stav Zelene akcije o ovom Planu gospodarenja otpadom je jasan i više puta javno izrečen. Smatramo kako je Plan korak u dobrom smjeru jer predviđa odustajanje od uspostave velikih regionalnih centara za velike količine miješanog otpada i spaljivanje u spalionici i cementarama, a stvara preduvjete za pozitivne pomake u sustavu odvajanja, recikliranja i pravednije naplate odvoza otpada. Za razliku od starog prijedloga Plana, primjenom odredbi ovog Plana može se osigurati poštivanje europskih ciljeva u sustavu gospodarenja otpadom te postoji šansa da ćemo na taj način uspjeti izbjeći plaćanje skupih penala. U isto vrijeme, javno smo kritizirali dio procedure donošenja ovog Plana, tj. smatramo da se treba poštovati redovna procedura u kojoj javna rasprava traje 30 dana.


18.08.16. 17:26