FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Tražimo internu kontrolu i isprike zbog uhićenja i pritvaranja aktivistice Jagode Munić! Priopćenje

Temeljem uhićenja i pritvaranja aktivistice Zelene akcije, mr. sc. Jagode Munić, dana 22.04.2007. zbog preuzimanja odgovornosti za akciju zauzimanja ulice (Reclaim the streets), poduzete su slijedeće mjere.
Urbanizam

Program: Urbanizam

Press materijali
Tagirano

1) Uložena je žalba Vijeću Prekršajnog suda u Zagrebu u zakonskom roku, na rješenje o zadržavanju, zbog pogrešne primjene odredbi Zakona o prekršajima. U žalbi se traži da ukidanje predmetnog rješenja te objava isprike Suda zbog očito neosnovanog te neopravdanog zadržavanja.

2) Upućeni su dopisi nadležnim ministrima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa na odluku o zadržavanju. Zatraženo je pokretanje unutarnje kontrole postupka donošenja odluke o uhićenju i zadržavanju (pritvaranju) kako bi se utvrdila odgovornost i kako se ovakvi neosnovani pritisci na aktiviste civilnog društva ne bi ponovili. Također je zatražena isprika nadležnih Ministara zbog «prejake» mjere uhićenja i zadržavanja za blagi prekršaj. Pošto je akcija u Gundulićevoj izravno vezana za kampanju koju Zelena akcija i Pravo na grad vode protiv projekta Hoto grupe Cvjetni prolaz, a koji ima punu političku potporu gradskih vlasti, postoji sumnja da je do pritvaranja došlo zbog političkog pritiska, s obzirom da za slične prekršaje u Hrvatskoj (neprijavljeni nenasilni skup), prema dostupnim informacijama sudske prakse, aktivisti do sada nisu pritvarani. Stoga je neophodno pokretanje interne kontrole.

3) Kako su i policija i prekršajni sud izjavili kako se ovakva akcija može organizirati i legalno, zatražena je dozvola (04.05.2007) organiziranja istovjetne akcije za datum 20.05.2007, od nadležnih institucija. Ukoliko postoji legalan način da se dozvole za identičnu akciju dobiju, Zelena akcija i Pravo na grad, organizirat će istu jedanput mjesečno, što bi bila prijelazna mjera do trajnog proširenja pješačke zone i zaustavljanja  realizacije projekta Cvjetni prolaz.

Za dodatne informacije i iscrpnije priopćenje:
Jagoda Munić, 098 1795 690
Tomislav Tomašević 098 719253


Autor: Zelena akcija

02.05.07. 21:00