FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Građani brane grad

Aktivisti Zelene akcije, udruge Travno, moj kvart te građanske inicijative Naselja Ferenšćica, sudjelovali su 26. siječnja u akciji pred  Starogradskom vijećnicom u Ćirilometodskoj ulici.
Urbanizam

Program: Urbanizam

Gradjanibranegrad

Aktivisti Zelene akcije, udruge Travno, moj kvart te građanske inicijative Naselja Ferenšćica, sudjelovali su 26. siječnja u akciji pred  Starogradskom vijećnicom u Ćirilometodskoj ulici. Cilj akcije bio je apelirati na vijećnike Gradske skupštine da prilikom usvajanja izmjena i dopuna GUP – a uzmu u obzir primjedbe udruga i inicijativa okupljenih u kampanji "Građani brane grad", tj. da spriječe uništenje triju Zagrebačkih parkova.

Aktivisti su raširili transparente, dijelili vijećnicima letke te davali izjave medijima. Nakon 15ak minuta policija je počela tjerati aktiviste, za što im je kao izgovor poslužila blizina Markovog trga tako da je akcija prekinuta, premda ne u potpunosti jer su dvije aktivistice ostale pred vratima Starogradske vijećnice te nastavile dijeliti letke, a ostali su ih namjeravali pričekati na drugom kraju Ćirilometodske ulice.

Međutim, za policiju to još nije bilo dovoljno daleko od Markovog trga pa su ih dvojica policajaca tjerali i od tamo. Zahtijevali su od aktivista da odu "skroz dole", što god to značilo, te prijetili privođenjem i kaznenim prijavama ako njihove naredbe ne budu poslušane. Nije pomoglo uzaludno objašnjavanje promrzlih aktivista koliko zapravo iznosi udaljenost od 100 metara te da ako odu "tamo dole", bit će udaljeni već 500 metara. Policajci su ostali ustrajni u svojim protuzakonitim zahtjevima te, ograničavajući pravo na slobodno kretanje, otpratili aktiviste do uspinjače gdje su ostali sve dok se nisu uvjerili da se ti "čudni" zaštitnici prirode više neće vratiti.

Unatoč kršenju zakona od strane policije, akcija je bila uspješna. O njoj su pisali gotovo svi dnevni listovi, a bila je i reportaža na OTV – u. Što se tiče same sjednice Gradske skupštine, naši vrijedni vijećnici nisu imali kvorum za njeno održavanje tako da je ona odgođena za neki drugi put.


Autor: Zelena akcija

28.01.06. 02:00

Gradjanibranegrad
gradjanibranegrad
+
1 / 1

gradjanibranegrad