FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Zaštitite Jadran od seizmičkog istraživanja nafte i plina! Priopćenje

Danas su aktivisti Zelene akcije održali prosvjednu akciju ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP), ukazujući na veliki propust MZOIP-a u zaštiti Jadrana od mogućih negativnih posljedica seizmičkog istraživanja nafte i plina, koje se već preko dva mjeseca vrši radi utvrđivanja potencijalnih nalazišta.
Img_1074

Iako ovo istraživanje ima evidentan utjecaj na jadranski ekosustav, nije izvršena niti Procjena utjecaja na okoliš niti Ocjena o njenoj potrebi, što je direktna odgovornost Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP). Reagirajući na ovaj opasan propust i potpuno zanemarivanje procedure, današnjom akcijom ispred MZOIP-a demonstrirali smo probno bušenje s namjerom crpljenja nafte. Time smo ironizirali situaciju u kojoj, sudeći prema nedjelovanju MZOIP-a, je moguće vršiti ispitivanja na bilo kojoj lokaciji bez ikakve prethodne analize utjecaja na okoliš.

Navedeno istraživanje provodi norveška tvrtka SPECTRUM metodom koja uzrokuje značajnu buku do 240 decibela i time izravno šteti podvodnom ekosustavu. Elementarni dio istraživanja je ispaljivanje zraka pod visokim pritiskom iz zračnih topova. Udarom zraka na čvrstu površinu morskog dna istraživački instrumenti mogu očitati sastav i gustoću tla, tj. odrediti potencijalne lokacije nafte i plina. Posljedice ovakvih istraživanja vidljive su na primjeru Grenlanda, istočne obale SAD-a i Norveških otočja Lofoten te Vesteralen gdje je u mnogim slučajevima došlo do drastične migracije pa čak i pomora ribljeg fonda.

Ignorirajući moguće posljedice seizmičkog istraživanja, MZOIP nije izradilo čak niti Ocjenu o potrebi Procjene utjecaja na okoliš, zbog čega pišemo tužbu protiv MZOIP-a koju ćemo uručiti Upravnom sudu u Zagrebu.

Zabrinjavajuća je očigledna nedosljednost ministra Zmajlovića u pogledu zaštite Jadrana. U isto vrijeme dok se seizmičko istraživanje održava bez ikakve analize o utjecaju na okoliš, ministar Zmajlović je na ministarskoj konferenciji u Istanbulu izjavio: Jadransko more i obalno područje jedan su od najvrijednijih resursa, ali istovremeno i najranjivijih područja Hrvatske. Njegovo ekološko stanje je dobro, ali je suočeno sa pritiscima vezanima za ljudske aktivnosti poput opasnosti od zagađenja mora...Moramo ulagati zajedničke napore kako bi donijeli konkretne mjere u cilju zaštite morskog okoliša.” Interesira nas na koji način ministar Zmajlović namjerava štititi Jadran kada u isto vrijeme dopušta provođenje štetne metode istraživanja, a da nije procijenjen utjecaj na okoliš.

Ukoliko ovaj netransparentan i, po našem sudu, nelegalan proces istraživanja dovede do crpljenja nafte i plina, mogući izljevi nafte imali bi dalekosežne posljedice na turizam i ribarstvo u Hrvatskoj. Nadalje, eksploatacija te intenziviranje korištenja nafte doprinijelo bi i klimatskim promjenama. UN-ov međunarodni panel za klimatske promjene u najnovijem izvještaju, na kojem je radilo oko 1000 znanstvenika, zaključio je s maksimalnom sigurnošću da čovjek ne samo da utječe na promjenu klime, već je i ubrzava. Eksploatacijom nafte, taj će bi proces još više ubrzao te doveo do nepovratnih i katastrofalnih posljedica.

Tražimo od MZOIP-a da naloži izradu Procjene utjecaja na okoliš seizmičkog istraživanja nafte i plina i time prekine postojeće istraživanje, kako bi se sagledali svi aspekti utjecaja na okoliš.

Pogledajte fotografije s akcije.

Pogledajte kratki video s akcije.


10.12.13. 12:00

1 / 1

Ne nafti na Jadranu