FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

S.O.S. za Jadran: Referenduma će biti, to je poruka Vrdoljaku! Priopćenje

Ministar Vrdoljak jučer je za Večernji list, govoreći o referendumu o bušenju Jadrana zbog nafte, izjavio „Referenduma neće biti, to je poruka ulagačima“. Ministar nije svjestan kako ne odlučuje on hoće li referenduma biti ili ne, stoga su takve poruke ulagačima neodgovorne.
Pn9a4309
Čak 74 posto građanki i građana – i pobornici i protivnici projekta – smatra kako odluku o Jadranu treba donijeti referendumom.

Naime, ukoliko Vlada ne ispuni obećanje o raspisivanju referenduma koje je dao premijer Milanović prije mjesec dana, okolišne udruge pokrenut će okupljanje široke koalicije relevantnih organizacija i izboriti se za referendum. I o tome nećemo pitati ministra Vrdoljaka niti Vladu.

Paradoksalno, uvjereni smo kako je sam ministar Vrdoljak velikim dijelom zaslužan što prema ovotjednom istraživanju RTL-a čak 74 posto građanki i građana – i pobornici i protivnici projekta – smatra kako odluku treba donijeti referendumom. Očiti razlog tako velike želje za referendumom je veliko nepovjerenje građana u institucije. Građanke i građani svjesni su da je procedura procjene utjecaja na okoliš  za ovaj visoko rizični projekt provedena samo formalno te kako je bizarno da je Agencija za ugljikovodike zadužena i za implementaciju projekta i za zaštitu Jadrana.

Želimo još jednom naglasiti da zbog sve veće informiranosti građanki i građana o bušenju Jadrana zbog nafte, raste i protivljenje ovom planu Vlade. Npr. prema istraživanju koje je u listopadu prošle godine provela agencija Ipsos Puls, 60,5% građanki i građana RH podržalo je komercijalno vađenje nafte na Jadranu, dok je 29,6% bilo protiv. Novo RTL-ovo istraživanje objavljeno ovog tjedna pokazuje kako je podrška projektu pala na 40%, dok je protivljenje naraslo na 45,5%. Posebno je važno kako se projektu protivi čak 60% građanki i građana u Dalmaciji i  na Sjevernom Jadranu.

Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani. Kampanju vode udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria.


12.04.15. 12:26