FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Reakcija na premijerovu najavu referenduma o nafti na Jadranu Priopćenje

Pozdravljamo najavu premijera Milanovića da Vlada RH provede referendum o tome hoćemo li se upuštati u eksploataciju nafte na Jadranu. Naravno, pod pretpostavkom da se prije referenduma organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura. Posebno podržavamo stav kako Vlada RH, ni ova ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke.
6

Podsjećamo, kako je ministar Vrdoljak, nažalost, sebi prigrabio ovlasti nad upravljanjem Jadranom te smatra kako on ima pravo donijeti takvu odluku i štoviše, da ju je već donio. Također, premijer je u krivu o kvaliteti najavljenih koncesionara. Nama se nisu javili "najrenomiraniji svjetski istraživači", nego osrednje tvrtke s nizom incidenata u prošlosti. Privid kako se bušenju nafte u Jadranu protivi samo glasna manjina prvenstveno je posljedica dosadašnje netransparentne procedure te činjenice kako se nije kvalitetno konzultiralo širu javnost.

Očekujemo kako će se slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu.

Kampanju S.O.S. za Jadran zajednički vode Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb), Greenpeace Hrvatska i WWF Adria. Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani.

Najavu premijera Milanovića o održavanju referenduma možete pogledati ovdje.


03.03.15. 18:01