FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Proširenje LNG terminala na Krku je neprihvatljivo! Potpišite peticiju! Priopćenje

Zelena akcija poziva građanke i građane da potpišu međunarodnu peticiju kojom traže da Europska komisija ne odobri novi popis prioritetnih energetskih projekata jer uključuje štetne projekte poput kopnenog LNG terminala na Krku.
4

Europska komisija trenutno izrađuje peti popis projekata od zajedničkog interesa (tzv. PCI popis) za infrastrukturne projekte koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima i imati koristi od ubrzane provedbe. Za mjesto na ovom popisu prijavljena su čak 74 velika plinska projekta, a jedan od predloženih je nastavak LNG projekta na Krku, tzv. druga faza, zajedno s pripadajućim cjevovodima/interkonektorima i plinskim kompresorom. Iako se nigdje u dokumentima objavljenima na web stranici Europske komisije ne navodi što je točno druga faza, prema Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG (UPP) terminal na Krku, to se odnosi na izgradnju kopnenog LNG terminala u Omišlju.

EU ne bi trebala nastaviti trošiti stotine milijuna eura poreznih obveznika na proširenje plinovoda upitne održivosti i isplativosti. Naprotiv, cilj bi trebao biti da naš energetski sustav postane u potpunosti utemeljen na obnovljivim izvorima energije i mjerama energetske učinkovitosti.

Plin je fosilno gorivo koje uništava klimu i ne može imati ulogu u našem budućem energetskom sustavu ako želimo zaustaviti opasne klimatske promjene. Izgaranjem plina ne emitira se samo ugljični dioksid (CO2), nego i metan koji je u kraćem vremenskom razdoblju čak 86 puta moćniji od CO2. Dodatno, ako plin propušta samo tri posto sadržaja metana, on postaje veći zagađivač od ugljena, no većina europskih tvrtki ignorira emisije metana. Stoga, znanstvena je činjenica da plin, kao fosilno gorivo, ne može biti smatran tranzicijskim tj. prijelaznim gorivom u rješavanju klimatske krize.

Europska komisija je nekoliko puta obećala da će sljedeći PCI popis biti usklađen s Europskim zelenim planom. Međutim, to usklađivanje znači da ovaj popis ne bi smio uključivati plinske projekte. Dodatno, Europska pučka pravobraniteljica je u svom izvještaju upozorila kako je Komisija na prijašnjim PCI popisima dodijelila prioritetni status plinskim projektima, uključujući plutajući LNG terminal na Krku, a da nije pravilno procijenila njihov utjecaj na klimatske promjene.

Javno savjetovanje o nacrtu novog PCI popisa otvoreno je do 8. travnja. Nakon zatvaranja savjetovanja, Komisija će predstaviti odgovore regionalnim skupinama s ciljem procjene projekata i dovršetka popisa kojeg se planira usvojiti do kraja 2021. Ovo je ključni trenutak da poručimo Komisiji kako nijedan projekt koji uključuje plin ne smije biti na listi prioriteta.

Peticiju su pripremile europske organizacije Food&Water Action Europe i Climate Action Network Europe. Pročitajte više o projektima i specifičnim problemima koje su identificirale navedene organizacije.


22.03.21. 09:24