FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Poziv na tribinu "Plin nije tranzicijsko gorivo" Najava

Zelena akcija Vas poziva na tribinu „Plin nije tranzicijsko gorivo“ koja će se održati 27.11.2017. godine u 11:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).
Gas_addiction_noroomforgas_twitter

Na tribini će biti predstavljena nova znanstvena studija koju je izradio Centar Tyndall za istraživanja klimatskih promjena sa Sveučilišta u Manchesteru te Sveučilište Teesside iz Engleske, a koju je naručila organizacija Friends of the Earth Europe (FoEE).

Da bi se utvrdilo postoji li još mjesta za plin u europskom ugljičnom proračunu, analizirali su kompatibilnost europskog kontinuiranog korištenja plina s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Rezultate studije predstavit će energetski stručnjaci iz FoEE koji su ujedno izradili i preporuke za donositelje odluka u vezi korištenja plina i ostalih fosilnih goriva u Europi.
Studija je izrađena uoči objave novog popisa (planirana objava 23.11.2017.) od najmanje 90 novih plinskih infrastrukturnih projekata koje Europska unija razmatra za javno financiranje. U posljednje tri godine, EU je dodijelila više od milijardu eura javnih financija za plinske projekte. Na tom se popisu nalaze i plinski projekti u Hrvatskoj, uključujući LNG terminal koji je planiran na Krku. Stoga će na tribini biti govora i o energetskoj politici Republike Hrvatske.

Na tribini će govoriti:

  • Antoine Simon, Friends of the Earth Europe (Brisel)
  • Colin Roche, Friends of the Earth Europe (Brisel)
  • Dušica Radojčić, Zelena Istra (Pula)
  • Toni Vidan, Zelena akcija (Zagreb)

Tribinu će moderirati Marija Mileta iz Zelene akcije. Prijava na tribinu nije potrebna, a ulaz je slobodan.

U travnju 2016. godine, EU i njenih 28 država članica potpisali su Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Nacionalno određeni doprinos (NDC) EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova, dogovoren u ožujku 2015. godine prije pregovora u Parizu, obvezujući je cilj smanjenja emisija od najmanje 40% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Države članice EU-a su u završnoj fazi usuglašavanja provedbe ove obveze na razini EU-a. No, ova je razina obveze nedostatna da bi se na odgovarajući način odrazila odgovornost Europe i njezini kapaciteti za suočavanje s klimatskim promjenama. Industrija fosilnih goriva nastavlja vaditi i sagorijevati ugljikovodike u neodrživoj mjeri, pa čak i ustraje u daljnjim istraživanjima. Međutim, došlo je do promjene u svjetskoj energetskoj politici: iako i dalje ima mnogo ulaganja u ugljen i naftu, došlo je do značajnog zaokreta prema plinu iako su obnovljivi izvori energije postali najjeftiniji te su za okoliš najprihvatljiviji.

Poveznica na Facebook događaj.


21.11.17. 15:15