FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Nastavak krčkog LNG projekta nema zeleno svjetlo EU Vijest

Nastavak LNG projekta na Krku, odnosno gradnja kopnenog LNG terminala, NIJE dobila prioritetni status EU! To znači da projekt nema zeleno svjetlo za EU financiranje niti realizaciju kroz ubrzane procedure.
30305682707_e11af456c6_k

Nakon što se Zelena akcija kroz kampanju "Kontra LNG-a" angažirala da kopneni terminal na Krku ne dobije prioritetni status, kao što je to bio slučaj kod plutajućeg terminala, ovo smatramo pobjedom! Treba naglasiti kako je procijenjeno da nema dodatne potrebe za plinom u RH. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske nakon ovog odustati od proširenja postojećeg terminala. 

Naime, procurila je vjerojatno konačna verzija 5. popisa projekata od zajedničkog interesa EU (tzv. PCI popis) za infrastrukturne projekte koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima i imati koristi od ubrzane provedbe. Druga faza krčkog terminala tj. kopneni terminal bio je jedan od 74 plinska projekta koja su se prijavila za PCI status. 

Nažalost, 30 velikih (i kontroverznih) plinskih projekata vrijednih 13 milijardi eura će dobiti prioritetni status ukoliko Europski parlament prihvati ovakav popis. 

Nevjerojatno je da čak i dok se međunarodni klimatski pregovori nastavljaju u Glasgowu (COP26) - gdje je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla "naša je dužnost djelovati sada" - Europska komisija i dalje daje potporu mega-projektima koji zaključavaju Europu u ovisnost o fosilnim gorivima i pogoršavaju klimatsku krizu. Ta je ista Komisija obećala da će novi PCI popis biti u skladu s Europskim zelenim planom i da će biti manje prostora za plinske projekte. Ipak, umjesto da se zaustave subvencije za fosilna goriva, novac poreznih obveznika_ca će se i dalje trošiti na nepotrebne i štetne projekte. 

Više informacija u priopćenju Friends of the Earth Europe. 


10.11.21. 14:06