FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Najveće globalne organizacije za zaštitu okoliša podržale kampanju S.O.S. za Jadran Priopćenje

Danas,15.05.2015., u Opatiji, održana je konferencija za medije na kojoj su podršku kampanji protiv istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu dali Greenpeace International, Friends of the Earth International te Globalna kampanja za klimatsku pravdu - Demand Climate Justice.
Credit_lucija_jaku%c5%a1-greenpeace
Ovo nije odluka koja će uništiti samo Jadran, već odluka koja će uništiti planet. Katastrofalne poplave, suše i super-tajfuni postali su naša realnost upravo zbog ovisnosti o prljavoj energiji.

Predstavnici ovih najvećih globalnih okolišnih organizacija poslali su jasnu poruku Vladi Republike Hrvatske (RH) da napusti ulaganja u prljavu energiju koja šteti ljudima i planetu te započne energetsku i društvenu transformaciju koja će omogućiti tranziciju u niskougljično društvo.

Asad Rehman, koordinator Globalne kampanje za klimatsku pravdu rekao je: “Ovo nije odluka koja će uništiti samo Jadran, već odluka koja će uništiti planet. Katastrofalne poplave, suše i super-tajfuni postali su naša realnost upravo zbog ovisnosti o prljavoj energiji. Znanost je jasna: moramo ostaviti 80% fosilnih goriva pod zemljom ako želimo spriječiti daljnje katastrofalne posljedice za naše zajednice i domove. U prosincu ove godine, vlade svih država sastat će se u Parizu kako bi dogovorile konkretnu akciju koja bi trebala spriječiti ovu najveću prijetnju čovječanstvu. Ako Vlada RH ima izbora, hoće li postati prvak u borbi za pravo svih ljudi na život ili će se pridružiti klimatskim kriminalcima koji su voljni okrenuti leđa znanosti, pravdi i čovječanstvu u ime profita velikih korporacija?“.

Jagoda Munić, predsjednica Friends of the Earth International, najveće globalne mreže organizacija za zaštitu okoliša izjavila je: “Friends of the Earth International podržava lokalne zajednice i građanske inicijative širom svijeta u kampanjama protiv eksploatacije fosilnih goriva. To činimo zbog dva primarna razloga: prvo zbog štete koju takvi zahvati čine lokalnom okolišu i društvu te zbog toga što je vrijeme da se okrenemo obnovljivim izvorima energije kojih Hrvatska ima u izobilju i učinimo sve potrebno da se izbjegnu katastrofalne posljedice klimatskog kaosa.”

Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeace International-a zaključio je: “Imam poruku za pet kompanija koje su dobile dozvole za bušenje Jadrana: niste suočeni samo s lokalnim otporom, sada ste i meta svih nas u međunarodnim organizacijama za zaštitu planeta. Uspješne tvrtke i zemlje su one koje usvajaju zelene tehnologije. Budućnost je u obnovljivim izvorima energije, tu nema sumnje, a upravo hrvatski Jadran za to ima sjajne potencijale, pogotovo za korištenje solarne energije. Kada se počne bazirati na obnovljivim izvorima, hrvatskom će gospodarstvu krenuti bolje. No bude li se oslanjala na tehnologije proteklih stoljeća, kao što su nafta i ugljen, Hrvatska će time štetiti vlastitoj djeci. ”

Fotogaleriju nađite ovdje.

Više informacija:
Globalna kampanja za klimatsku pravdu
Friends of the Earth International
Greenpeace International
 


15.05.15. 13:42

Credit_lucija_20jaku_c5_a1-greenpeace Credit_lucija_20jaku_c5_a1-greenpeace_203 Credit_lucija_20jaku_c5_a1-greenpeace_202 Credit_lucija_20jaku_c5_a1-greenpeace_204 Credit_lucija_20jaku_c5_a1
credit_Lucija Jakuš-Greenpeace
+
credit_Lucija Jakuš-Greenpeace 3
+
credit_Lucija Jakuš-Greenpeace 2
+
credit_Lucija Jakuš-Greenpeace 4
+
credit_Lucija Jakuš
+
1 / 5

credit_Lucija Jakuš-Greenpeace