FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Kampanja Zelene akcije ide dalje! Donošenje lex LNG-a ne znači i realizaciju samog projekta! Priopćenje

“Nažalost nas ne iznenađuje što je Sabor izglasao donošenje Zakona o LNG-u, s obzirom da Vlada čini sve kako bi pokušala ušutkati građane i građanke Krka te zaobići uobičajene zakonske procedure. Mi ćemo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog Zakona čim se ostvare pravni uvjeti za to”, rekla je Marija Mileta iz Zelene akcije.
4

Zakon o LNG-u donesen je ekspresno i nezakonito, s minimalnim vremenom za javnu i parlamentarnu raspravu, iako se radi o zakonu za projekt koji je proglašen strateškim interesom Republike Hrvatske i kojem se protive i lokalna zajednica i lokalne samouprave. “Smatramo posebno sramotnim što se velik broj zastupnika i zastupnica vladajućih nije pojavio na raspravi o Prijedlogu Zakona kao ni na raspravi o amandmanima. To jasno pokazuje kako nisu ni htjeli saslušati argumente protiv ovog Zakona koje su uputile okolišne udruge kao ni glas stanovnika i stanovnica Krka koji će biti direktno pogođeni ovim projektom”, dodala je Mileta.

Grubo poricanje bilo kakvih rizika i negativnih učinaka ovakvog investicijskog projekta po građane i građanke, lokalnu zajednicu, okoliš, gospodarstvo, javna dobra i demokraciju u cjelini vidljivo je kako u proceduri pripreme Zakona, tako i u nizu njegovih odredbi. “Ovim se Zakonom derogiraju profesionalni standardi i niz ustaljenih procedura javnog upravljanja i političkog odlučivanja. Time Zakon o LNG-u, umjesto da promiče, zapravo ugrožava razvojne potencijale hrvatskog društva”, komentirala je Mileta.

Zelena akcija ne odustaje te nastavlja kampanju protiv izgradnje kako plutajućeg tako i kopnenog LNG terminala na Krku. Donošenje Zakona o LNG-u ne znači i realizaciju samog projekta jer Vlada i tvrtka LNG Hrvatska, među ostalim, još uvijek nisu dokazali ekonomsku isplativost ovog projekta. “Kada pravna država ne funkcionira, a Vlada pogoduje određenim interesima, građanke i građani, zajedno s organizacijama civilnog društva, moraju biti društveni korektiv te iste države”, zaključila je Mileta.


14.06.18. 15:10