FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Pozivamo vas na predavanje "Vodikova ekonomija - dostižan cilj ili Znanstvena fantastika" Najava

Predavanje se održava u petak 14. prosinca, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Info centra Zelene akcije u Frankopanskoj 1.
Vodik

Vodikova ekonomija podrazumijeva post-fosilnu ekonomiju, u potpunosti temeljenu na vodiku kao izvoru ili nositelju energije. Na predavanju će taj koncept biti kritički razmotren, tj. pokušat ćemo naći odgovore na pitanja koje su dobrobiti takve energetike, koliko smo udaljeni od nje te da li je taj cilj uopće dostižan. Naglasak će biti na istraživačkim izazovima te na trenutnom statusu, naročito na polju kemijskih aspekata proizvodnje, skladištenja i upotrebe vodika. 

Iako prema našem mišljenju tehničke mogućnosti za čistu energetiku koja podrazumjeva radikalno smanjenje emisija stakleničkih plinova postoje već danas i ne ovise o hipotetskom razvitku takozvane vodikove ekonomije, svakako će biti zanimljivo iz prve ruke i na pristupačan (laicima razumljiv) način čuti ponešto o najnovijim znanstvenim saznanjima na tom polju. Predavač je dr. sc. Nikola Biliškov sa Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković koji se u svojim znanstvenim istraživanjima bavio problemom skladištenja vodika.

Predavanje se održava kao dio ponovno pokrenutog programa "Okolišanje" - ciklusa popularnih okolišno-znanstvenih predavanja i tribina koje će se povremeno održavati u Info centru Zelene akcije.


07.12.12. 16:23