FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Planinarski savez Zagreba i Zelena akcija pozivaju vas na tribinu „Zaustavimo devastaciju Medvednice!“

Tribina je reakcija na sve češće pritužbe planinara i ostalih ljubitelja prirode na pretjeranu sječu na području parka prirode Medvednica. Održat će se u srijedu, 5. lipnja, s početkom u 19:00 sati, u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu, Frankopanska 1, u dvorištu.
Sljeme

Broj prijava zbog sječe na Medvednici koje građani upućuju Zelenom telefonu Zelene akcije posljednjih je nekoliko godina u stalnom porastu. Na tendenciju pretjerane i neprimjerene sječe već više godina upozoravaju i zagrebački planinari – najčešći posjetitelji i najbolji poznavatelji Medvednice. Cijeli problem je kulminirao prije otprilike tri tjedna, velikom kampanjom sječe na lokalitetu oko planinarskog doma Runolist, Šumarevog groba i jezera Tigrovo oko. Tom prilikom je, između ostalog, uništena pristupna gradska prometnica prema domu Runolist, zatrpani su odvodni kanali i uništeni prirodni potoci po kojima su izvlačena porušena stabla... Valja naglasiti da su lokaliteti na kojima je vršena intenzivna sječa jedni od najatraktivnijih dijelova Medvednice, a sjeklo se i tokom vikenda kada njima prolazi veliki broj izletnika i planinara.

Cilj je ove tribine pokušati pronaći načine kako da se ovakvi nemili događaji u budućnosti spriječe, te kako da se zainteresiranim građanima omogući bolji nadzor i utjecaj kod planiranje zahvata koji mogu imati značajan negativni utjecaj na prirodu i kvalitetu krajolika. Vrijednost šume na Medvednici za građane Zagreba mnogo je veća od vrijednosti drvne građe – ona je prostor za rekreaciju, sport, odmor i uživanje, bez čega bi život u velikom gradu bio teško podnošljiv. Smatramo, stoga, da se odluke vezane uz upravljanje šumom na Medvednici ni u kom slučaju ne mogu donositi iz uske perspektive bilo koje pojedinačne struke, niti se može dopustiti da se načelo ekonomske koristi pri tome uzima kao primarno. Glavni cilj upravljanja prirodnim resursima na području parka prirode trebao bi biti omogućiti i budućim generacijama uživanje u blagodatima očuvane prirode.

Na tribini će govoriti:
Eugen Vuković, Zelena akcija
Damir Gobec, Planinarski savez Zagreba
mr. sc. Marijan Ocvirek, Javna ustanova „Park prirode Medvednica“


02.06.13. 09:45