FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Vlada RH zabranila javni prosvjed na Cvjetnom trgu pa ga opet dozvolila!

Pozivamo građane da dođu danas u petak 04.03.2008. u 19.00 sati na Cvjetni trg sa svijećama, kako bi svi zajedno zapalili svijeće za sve žrtve Busheve politike u svijetu, ali i za umiruću demokraciju u Republici Hrvatskoj jer se građanima pokušavaju ograničiti i opstruirati Ustavom zajamčeno pravo na mirni prosvjed i sloboda govora.
DOÐITE NA PROSVJED!

Prosvjed se nastavlja u subotu u vremenu od 10-13 sati na Cvjetnom trgu kada će građani moći ispisati poruke predsjedniku Bushu na velike razglednice koje mu organizatori žele uručiti prije odlaska iz Zagreb.

Održavanje javnog prosvjeda je legalno i odobreno od MUP-a.

Iako su predstavnici Centra za mirovne studije, Documente i Zelene akcije 22.3.2008. Odjelu za sigurnost Policijske uprave zagrebačke (PUZ) osobno prijavili namjeru organiziranja javnog prosvjeda protiv predsjednika Busha u Zagrebu na Cvjetnom trgu te dobili za to dozvolu policije koja je nekoliko puta isto potvrdila u medijima, danas je u 15:00 h predstavniku Centra za mirovne studije uručeno Rješenje potpisano od strane ministra Rončevića kojim se zabranjuje mirni prosvjed na Cvjetnom trgu. Rok za dostavu rješenja bio je danas u 17:00 h pa zaključujemo da se čekao zadnji čas da se prosvjed zabrani.

Obrazloženje zabrane je slijedeće:

«U provedenom postupku po prijavi o mirnom okupljanju i javnom prosvjedu utvrđeno je da bi se s obzirom na mjesto i vrijeme održavanja, planirane aktivnosti i broj sudionika moglo ozbiljnije poremetiti kretanje većeg broja građana. Naime, prostorom Trga Petra Preradovića, odnosno prostorom na kojem je prijavljeno održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda, svakodnevno se kreće velik broj građana, a posebno se broj građana povećava u večernjim satima svakog radnog dana i u prijepodnevnim satima subotom, a to je upravo vrijeme kada organizator planira održati mirno okupljanje i javni prosvjed. Imajući sve navedeno u vidu, održavanjem mirnog okupljanja i javnog prosvjeda na način kako to planira organizator i s obzirom na očekivani broj sudionika, kretanje građana bi se ozbiljnije poremetilo pa postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda dovelo do ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira.»

To je tragikomično obrazloženje za zabranjivanje prosvjeda u vrijeme kada će cijeli Zagreb biti blokiran, a kretanje građana onemogućeno zbog dolaska predsjednika Busha. Kao što smo najavili na jutarnjoj tiskovnoj konferenciji, ministar unutarnjih poslova prema Zakonu o javnom okupljanju (čl. 14) nema zakonskog uporišta za zabranjivanje ovog javnog prosvjeda i protiv ovakvog Rješenja bi poslali tužbu Upravnom sudu.

Danas u 16:00 h smo dobili usmeno informaciju iz PUZ da ministar Rončević želi poništiti Rješenje o zabrani. Priopćili su nam i da nas ministar Rončević poziva u Ministarstvo, pretpostavljamo kako bi nam zamijenio Rješenje novim. Nismo otišli na sastanak već poručili da ćemo doći na sastanak kad stigne novo Rješenje kojim nam se javni prosvjed dopušta. Danas u 20:00 h smo dobili novo Rješenje od strane ministra kojim nam se prosvjed dozvoljava. Neslužbeno smo dobili informaciju iz izvora bliskih Vladi da su naknadnu zabranu prosvjeda   tražile američke službe sigurnosti. Isto tako doznajemo da je danas premijer Sanader u Bukureštu na tiskovnoj konferenciji izjavio da će prosvjeda biti pa nam doista nije jasno što se sve događa ovih dana. Zgranuti smo ovakvim neprofesionalnim ponašanjem Vlade te javno pozivamo ministra Rončevića da objasni kako je moguće da se ovako važne odluke donose u zadnji čas i višestruko mijenjaju?

Podsjećamo da je i dalje na snazi Odluka grada Zagreba kojom se ne dozvoljava korištenje filmskog platna, razglasa, šatora i projektora na Cvjetnom trgu za potrebe našeg prosvjeda čime nam se i dalje ograničava pravo na slobodu govora. Očekujemo da se i ta Odluka hitno poništi!

Iako nam je zabranjen program, održavanje javnog prosvjeda je sada legalno te još jednom pozivamo građane da na Cvjetni trg dođu sa svijećama u 19:00 h kako bi svi zajedno zapalili svijeće za sve žrtve Busheve politike u svijetu, ali i za umiruću demokraciju u Republici Hrvatskoj jer se građanima pokušavaju ograničiti i opstruirati Ustavom zajamčeno pravo na mirni prosvjed i sloboda govora. Prosvjed se nastavlja u subotu u vremenu od 10-13 sati na Cvjetnom trgu kada će građani moći ispisati poruke predsjedniku Bushu na velike razglednice koje mu organizatori žele uručiti prije odlaska iz Zagreb. Jučer smo poslali i službeni dopis voditeljici protokola Bianci Matković te ju zamolili da nam omogući primopredaju razglednica. Očekujemo da odgovor od gospođe Matković zaprimimo na vrijeme i da se neće ponoviti iznenadne promijene odluka.

Zahtijevamo od Grada Zagreba da poništi rješenje o zabrani i izda novo rješenje. Tražimo i da Vlada što prije predloži Hrvatskom Saboru da ukine sporne odredbe Zakona o javnom okupljanju koje i sami krše javnim okupljanjem na Trgu svetog Marka. 

1. Rješenje koje smo dobili dana 3.4. u 15:00 h
2. Rješenje koje smo dobili dana 3.4. u 20:00 h

Vesna Teršelič
091 4849123
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Odranska 1, 10000 Zagreb
www.documenta.hr
[email protected]
tel: 01 4572398
fax: 01 5499724

Gordan Bosanac
091 7391247
Centar za mirovne studije
Nazorova 1, 10000 Zagreb
www.cms.hr
[email protected],
tel/fax: 01 4820094

Tomislav Tomašević
098 719253
Zelena akcija/FoE Croatia
Frankopanska 1
pp. 952, HR-10000 Zagreb
tel/faks: 01/4813096
[email protected]
www.zelena-akcija.hr


Autor: Zelena akcija

04.04.08. 08:55