FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Pozivamo vas na predavanje Srećka Horvata: „Grad smeća“, ili zašto Mubarak mora pasti? Najava

Prije točno mjesec dana Srećko Horvat i Ivana Biočina posjetili su jednu od najsiromašnijih četvrti Kaira, takozvani „Grad smeća“. Podno brda Mokattam smjestio se slam u kojem živi oko 20-30.000 Kopta – egipatskih kršćana koji preživljavaju od reciklaže otpada.
Slija2

Dok si je Europska unija za 2020. godinu postavila cilj od 50% odvojeno prikupljenog otpada, Kopti prema nekim procjenama već godinama uspijevaju bez ičije potpore reciklirati čak 80% otpada kojeg proizvede Kairo – grad sa gotovo 20 miliona ljudi. Unatoč tome, Kopti su već nekoliko desetljeća u nemilosti vlade: Mubarak je umjesto njih zaposlio španjolske i talijanske korporacije, a 2009. dao je poklati 600.000 svinja čime je onemogućen jedan od najvažnijih ciklusa reciklaže.

Na predavanju će biti predstavljena iskustva iz prve ruke, popraćena bogatom fotodokumentacijom, a izlaganje će se dotaknuti i recentnih prosvjeda i pokazati zašto je „Grad smeća“ simptom Mubarakove vladavine, te u kojem smjeru idu trenutna zbivanja. Nakon predavanja slijedi zvučna slika Kaira koju je snimila Ivana Biočina, a dočarava Kairo prije nemira.

Predavanje će se održati u srijedu, 2. veljače, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu.


31.01.11. 12:20