FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Razvoj komunalne energetike: kako lokalne uprave mogu poticati decentralizirane energetske projekte?

Jučer, 10. prosinca 2015, na klimatskom samitu u Parizu održala se tribina u organizaciji globalne organizacije ICLE - Lokalne zajednice za održivost (Local Governments for Sustainability ) i dvije savjetodavne institucije Europske Unije - Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), na temu: "Razvoj komunalne energetike: kako lokalne uprave mogu poticati decentralizirane energetske projekte?".
Energetika i klimatske promjene

Program: Energetika i klimatske promjene

Uz podršku
Euprojekt
Westmill_solar_cooperative_1

Ispred EGSOa u panel raspravi sudjelovao je naš predstavnik u ovom tijelu, Toni Vidan, inače potpredsjednik EGSOve stručne skupine "TEN" koja se bavi područjima transporta, energetike, IT-a i infrastrukture. Ostali sudionici su bili predstavnici gradskih uprava iz Danske i Australije, te nevladinih udruga iz Škotske i Palestine (detaljnije na:http://www.cities-and-regions.org/wp/wp-content/uploads/2015/12/TAP-session_community-energy_10-December.pdf).

Tijekom rasprave razmijenila su se postojeća iskustva sa razvojem lokalnih energetskih projekata i definicije komunalne energetike, kao novog oblika funkcioniranja energetskog sustava na lokalnoj razini. Sudionici su se složili kako komunalna energetika ne podrazumijeva samo decentralizirane energetske projekte bazirane na korištenju lokalnih obnovljivih izvora energije. Komunalna energetika uključuje i važan element lokalnog vlasništva, ili barem participacije u vlasništvu, lokalnog stanovništva ili tijela lokalne uprave nad tim projektima.

Tijekom rasprave, predstavljeni su zaključci studije "Promjene u energetici budućnosti: civilno društvo kao ključni akter u korištenju obnovljivih izvora energije", koju je EGSO objavio ove godine (dostupno na:http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.sdo-observatory-red). Ova studija potvrđuje važnu ulogu koju će organizacije civilnog društva imati u promociji i provedbi komunalne energetike kao temelja održive energetike.


12.12.15. 00:44