FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Zelena akcija i Zelena istra podigle tužbu protiv termoelektrane "Plomin C" Priopćenje

Zelena akcija i Zelena Istra, uz podršku nekoliko građana Labinštine, danas su podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu (TE) „Plomin C“, te u tužbi zatražili odgodu gradnje TE sve do pravomoćne presude ovog sudskog procesa. Tim povodom je danas u 11 sati pred zgradom Upravnog suda u Rijeci održana konferencija za medije na kojoj smo istaknuli nekoliko najvažnijih razloga zbog kojih je potrebno spriječiti izgradnju ove termoelektrane.
Energetika

Program: Energetika

Tagirano
U suradnji
Hbslogo
Slika

Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, da će imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice, da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da će doprinjeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena.

Osim navedenih razloga, u tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode iznijeli smo cijeli niz argumenata zbog kojih ekološka dozvola za TE „Plomin C“ treba biti odbačena.

Cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš je patio od niza nedostataka te je vrlo površno obradio najvažnije aspekte - utjecaj na zdravlje i živote ljudi. Cijelo vrijeme su sistematski ignorirana upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti ovog projekta pa tako ona nisu ozbiljno analizirana niti u ovom postupku. Posljedice takvog neodgovornog pristupa snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenja okoliša, ali i svi građani Hrvatske zbog moguće znatne ekonomske štete. Osim toga, postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš razmatrao je samo varijante tehnologije izgaranja ugljena bez da je razmatrao varijantna rješenja za druge energente i tehnologije, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i uredbom o Procjeni utjecaja na okoliš.

Vjerujemo da će Upravni sud ustanoviti opravdanost naših argumenata te presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski štetan projekt.


29.10.12. 12:30