FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Upit predsjedničkim kandidatima povodom najavljenog istraživanja i moguće eksploatacije nafte na Jadranu Priopćenje

Zelena akcija je ispred Zelenog foruma, nacionalne mreže okolišnih udruga, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.
More_opatija-manje

U pet detaljnih pitanja okolišne udruge propituju stavove predsjedničkih kandidata o temi za koju tvrde da je od velikog interesa za građane u Hrvatskoj i za koju  postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i ekološkog aspekta. U upitu se upozorava i na činjenicu kako nemamo osnovni dokument gospodarenja i zaštite Jadrana, Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, a što dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu.

U pitanjima se posebno propituju stavovi kandidata, te konkretne mjere koje kandidati tokom svog predsjedničkog mandata namjeravaju provoditi, poput:

  • Kako osigurati široku javnu raspravu i konsenzus svih dionika koji svoju egzistenciju temelje na očuvanosti Jadrana, prvenstveno sektora turizma i ribarstva, te lokalnih zajednica uzduž obale?
  • Smatraju li prihvatljivim da Vlada RH donosi odluku o broju koncesionara i istražnih polja prije provedene strateške procjene utjecaja na okoliš?
  • Smatraju li kako mogući koncesionari i izvođači radova moraju, prije otpočinjanja bilo kakvih aktivnosti, preuzeti neupitne obveze naknade svih direktnih i indirektnih šteta i izgubljene zarade svim fizičkim i pravnim osobama u RH uslijed njihovih redovnih aktivnosti i eventualnih havarija? Nadalje, može li po vama Vlada RH donositi odluku o izboru koncesionara bez jasne odredbe koja regulira pitanja odštete, i koje institucije smatraju vjerodostojnim garantima ispunjavanja tih obveza?
  • Koje aktivnosti namjeravaju poduzeti kako bi se umanjili rizici i osigurala naknada štete iz sličnih aktivnosti u susjednim zemljama?
  • I konačno, mogu li se obvezati kako će osobno pokrenuti regionalnu jadransku inicijativu za obustavom istraživanja i eksploatacije nafte na cijelom Jadranu?

Kandidati su pozvani da sami obavijeste javnost o svojim stavovima, a da odgovore dostave udrugama do 4. siječnja, kako bi udruge imale osnovu za praćenje do koje će se mjere budući predsjednik ili predsjednica pridržavati svojih stavova u obnašanju svojeg mandata.
 


30.12.14. 23:27