FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade

Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju građane i građanke da potpišu on-line peticiju kojom se od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.
Cijena_ugljena-nasi_zivoti
Procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti.

Peticija se nalazi ovdje, a građanke i građani je mogu potpisati do 30. lipnja. U ovom periodu, svakim potpisom će u ime potpisnika/ce biti  poslan dopis predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Perici Jukiću.

Peticijom se upozorava na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Između ostalog, procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a ujedno bi negativno utjecala i na povećanje hrvatskih emisija CO2 te doprinijela pogoršanju učinka klimatskih promjena. Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Cijena električne energije proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne.

Odluku o trajnom odustajanju od Plomina C je nakon, već donesene odluke o privremenom moratoriju, potrebno donijeti i zato što u novoj energetskoj strategiji, usklađenoj s energetskim politikama Europske unije, ne može biti mjesta za projekte temeljene na fosilnim gorivima poput Plomina C.

Potpišite peticiju.
 


20.05.16. 10:52