FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Kreće sa radom energetsko savjetovalište

"Halo, Zelena akcija, čuo sam da znate kako se može napraviti solarni kolektor?"
Energetika

Program: Energetika

Najjeftinija i najčišća “proizvodnja energije” jer se ne mora generirati u elektranama ili toplanama.

Već neko vrijeme zovu nas ljudi koji bi htjeli saznati bilo što o štednji električne i toplinske energije u kućama, stanovima, zatim gdje se mogu kupiti solarni sustavi za grijanje vode, i paneli za proizvodnju “kućne struje”, pa čak kako se može napraviti bio-gorivo za aute. Neke odgovore smo imali odmah, neke smo pronašli, sve u svemu to nas je potaklo da pokrenemo pilot projekt Solarni Info Centar, savjeti za održivo korištenje energije.

20. i 21.10. u Zelenoj akciji se održala radionica "Energetsko savjetovanje za kućanstva". Predavač g. Matjaž Malovrh, iz Gradbenog instituta ZRMK iz Ljubljane, u dva dana nam je prenio iskustva o pokretanju i 10-godišnjem radu savjetovališta u Sloveniji. Jedan od impresivnih rezultata je da projekt ENSVET slovensku državu košta 5,5 tolara ili 0,18 kn po ušteđenom kilovatsatu. Drugim riječima to je najjeftinija i najčišća “proizvodnja energije” zato jer se ne mora generirati u elektranama ili toplanama. Smanjena potrošnja energije nije snizila standard života, kako se to često misli, (prisjećamo se redukcija struje u 80tima), naprotiv redovna anketiranja savjetovanih Slovenaca i Slovenki pokazala su smanjenje tekućih troškova i ukupne emisije CO2 u atmosferu!

Od XI. mjeseca gradjani će nas moći kontaktirati telefonom i e-mailom te najaviti se i osobno doći u Zelenu akciju gdje će se moći dobiti odgovori, koje naravno znamo. Time želimo podići nivo svijesti o pametnom korištenju postojećih energetskih resursa, struje, plina, vode i ostalog, te mogućnostima korištenja obnovljivih izvora.

Isto tako htjeli bi ukazati onima koji odlučuju o energetskoj politici da se problem pomanjkanja energije može rješavati i sa druge strane, tj. smanjivanjem potrošnje, a ne samo gradnjom novih termo i hidroelektrana ili nedobog nuklearki. Krajnje je vrijeme, nafta više nije jeftina, plina ima u ograničenim količinama, a gradnjom novih velikih HE možemo samo narušiti osjetljive riječne eko-sustave. Međutim Sunce još uvijek sija. ...osim ako nam klimatske promjene kao posljedica dosadašnjeg energetskog divljanja i to ne uskrate.

Projekt Solarni Info Centar financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Za više informacija:


Autor: Zelena akcija

28.10.05. 03:00