FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Rješenje za Plomin C izdano je pod pritiskom potpredsjednika Vlade Čačića Priopćenje

Unatoč očitoj neusklađenosti planirane TE „Plomin C“ s prostornim planom Istarske županije te unatoč trošku kojeg će RH u slučaju gradnje TE morati snositi zbog emisija stakleničkih plinova, jučer je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) izdalo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Time je Ministar Mihael Zmajlović pokazao da više želi biti pomoćnik Potpredsjednika Vlade Čačića, nego što želi biti Ministar zaštite okoliša i prirode.
Plomin-ime

 Zbog niza nezakonitosti Zelena akcija i Zelena Istra će u propisanom roku pokrenuti postupak pred Upravnim sudom, na kojem ćemo, uvjereni smo, uspjeti dokazati nelegalnost cijelog procesa te zaustaviti projekt.

Obzirom na aktivno zagovaranje ovog projekta od strane prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, bilo je teško i zamisliti da MZOIP ne izda Rješenje. Potpredsjednik Vlade Čačić je vrlo aktivno poticao projekt, prejudicirao sadržaj Rješenja MZOIP-a čime je vršio pritisak na dužnosnike navedenog Ministarstva, te doprinio ostavci pomoćnika u MZOIP-u Davora Škrleca, koji se protivio realizaciji TE „Plomin C“.

Želimo podsjetiti na kronologiju pritisaka i obmanjivanja javnosti od strane g. Čačića, za koje smatramo da su rezultirali izdavanjem Rješenja:

Na regionalnoj konferenciji o energetici u Zagrebu sredinom lipnja Radimir Čačić je odlučno izjavio „da ide taj Plomin“, i na taj način prejudicirao mišljenje Povjerenstva MZOIP koje je procjenjivalo prihvatljivost ovog zahvata na okoliš. Uvjereni smo da je g. Čačić navedenom izjavom izvršio pritisak na članove Povjerenstva, koji su nekoliko dana kasnije dali pozitivno mišljenje o ovom projektu.

Davor Škrlec, dotadašnji pomoćnik Ministra zaštite okoliša, je krajem lipnja dao ostavku, velikim dijelom zbog pristiska kojeg je na njega vršio Radimir Čačić. G. Škrlec je prethodno više puta javno iskazivao svoje protivljenje realizaciji TE „Plomin C“, što nikako nije odgovaralo g. Čačiću.

Zatim je Potpredsjednik Vlade Čačić 24. srpnja zajedno s predstavnicima HEP-a održao konferenciju za medije gdje je objavljeno da je raspisana Obavijest za iskazivanje interesa za TE "Plomin C". Ova Obavijest je prezentirana kao početak izgradnje TE, iako u tom trenutku MZOIP još uvijek nije izdalo Rješenje kojim se okončava proces procjene utjecaja na okoliš, pa je jasno da pravi natječaj nije niti mogao biti raspisan. U ovom procesu su tvrtke samo iskazivale neobavezujući interes za strateškog partnera, a tek nakon toga slijedi postupak u kojem odabrane tvrtke trebaju poslati obvezujuće ponude.

Potpredsjednik Vlade Čačić je 10. kolovoza izjavio da se javilo već 45 ponuđača za ovaj projekt, čime je stvarao privid da tvrtke širom svijeta žele graditi TE „Plomin C“. U stvarnosti, tvrtke su samo zatražile dokumentaciju na osnovu koje bi procjenile da li su zainteresirane za projekt. Kao što smo naknadno saznali G. Čačić grubo je demantiran kada se ustanovilo da je za TE "Plomin C" interes iskazalo tek 7, za sada nepoznatih, tvrtki.

Istog dana je Potpredsjednik Vlade Čačić rekao da je među ponuđačima i njemačka tvrtka RWE. Tom prigodom je tvrdio da smo širili dezinformacije izjavom da smo bili na skupštini dioničara RWE-a i da je predstavnik uprave te tvrtke izjavio da nisu zainteresirani za TE „Plomin C“. Na taj način je g. Čačić želio ocrniti protivnike ovog projekta, i time smanjiti naš kredibilitet u nastavku kampanje protiv ovog štetnog projekta. Međutim, objavili smo snimku godišnje skupštine RWE-a, gdje predstavnik njihovog Izvršnog odbora zaista tvrdi da nemaju plan investirati u TE „Plomin C“, a isto je i RWE nedavno potvrdio priopćenjem što dokazuje istinitost naših tvrdnji te jasno ukazuje da je g. Čačić, ne po prvi puta, obmanuo javnost.

Zatim je Ministarstvo gospodarstva, kojem je Potpredsjednik Vlade Čačić na čelu, 13. kolovoza poslalo priopćenje medijima s tvrdnjom da će 15. rujna objaviti popis svih ponuda s iskazom interesa za izgradnju TE "Plomin C", iz kojeg će biti vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja. Na taj način je još jednom obmanuta javnost, kao i potencijalni investitori koji su tvrdnjom o zainteresiranosti RWE-a stekli dojam da se radi o isplativom i atraktivnom projektu. Iako je 15. rujna prošao, popis ponuditelja nije službeno objavljen, a RWE je jasno priopćio da nisu zainteresirani za izgradnju TE "Plomin C".

Zaključno, 14. rujna su predsjednik i prvi potpredsjednik Vlade izjavili da je odlučeno da će TE "Plomin C" biti pogonjena na ugljen čime je otklonjen i privid da će odluka o prihvatljivosti TE na okoliš biti donesena neovisno i bez pritisaka. Niti tjedan dana nakon toga, 20. rujna, Ministar Zmajlović očekivano je donio Rješenje o prihvatljivosti TE "Plomin C" za okoliš.

Iako su ovi pritisci g. Čačića urodili izdavanjem Rješenja, uvjereni smo da ćemo nastavkom kampanje te tužbom Upravnom sudu uspijeti zaustaviti ovaj projekt


21.09.12. 09:59