FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Projekcija filma o ugljenu koji uništava živote u Kolumbiji i Hrvatskoj Najava

Pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma "Dobar život" ("La Buena Vida") Jensa Schanzea. Film će biti prikazan 20. listopada 2015. godine u Kinu Grič u Zagrebu, Jurišićeva 6. Projekcija počinje u 20:00 sati, a ulaz je slobodan.
Energetika

Program: Energetika

Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Rec

Priča o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata. Ono što nije poznato su zastrašujući učinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemačkog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou.

U filmu pratimo mladog vođu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa stanovnici Tamaquita već stoljećima love planinsku divljač, sakupljaju voće i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No rudnik ugljena, El Cerrejón, uništava način života Wayúu zajednice. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón čini jednim od najvećih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogućava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina. U stvarnosti, umjesto iz ugljena koji zagađuje i naš okoliš, električna energija može se proizvesti na alternativne, čišće načine.

Odlučan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je već pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju moćni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obećavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan način života, u kućama opskrbljenim električnom energijom - tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, stanovnici Tamaquita radije se upuštaju u borbu za očuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak.

"Dobar život" je priča o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuće globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom. Europska filmska akademija proglasila je ovaj film jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca godine. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s Lukom Tomcem iz Zelene akcije koji je početkom godine posjetio lokalnu zajednicu pored El Cerrejóna.

Povodom Europske godine razvoja – 2015. ovu projekciju organiziraju udruge Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, koje već godinama vode kampanju protiv izgradnje termoelektrane Plomin C.

Trailer: https://vimeo.com/118134553


16.10.15. 13:04